Ποια είναι η πρώτη ημέρα της εβδομάδας; Κυριακή ή Δευτέρα;

1 Σεπ 2013

Ως εβδομάδα ορίζεται το χρονικό διάστημα που απαρτίζεται από επτά συνεχόμενα ημερονύκτια. Ο κύκλος επτά ημερών τρέχει ανεξάρτητα από τον κύκλο ενός ημερολογίου. Οι ημέρες της εβδομάδας σήμερα στην Ελληνική φέρουν τα ονόματα: Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, ενώ σε άλλες γλώσσες φέρουν τα ονόματα πλανητών. Οι ανθρωπολόγοι έχουν παρατηρήσει ότι ημερολογιακές υποδιαιρέσεις διαφορετικές από την επταήμερη εβδομάδα (από τρεις μέχρι και οκτώ ημέρες) συναντώνται σε διάφορες αρχαίες κοινωνίες.
   Η εβδομάδα ως επταήμερο σύστημα υπολογισμού του χρόνου έχει φθάσει στον Δυτικό πολιτισμό με αφετηρία το εβραϊκό ημερολόγιο. Οι Ινδοευρωπαίοι δεν φαίνεται να είχαν ενδιάμεση μονάδα μετρήσεως του χρόνου μεταξύ του μήνα και της ημέρας, πράγμα που εξηγεί γιατί η λ. ἑβδομάς και αντίστοιχοι όροι των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών (λ.χ. λατ. septimāna) συναντώνται από την ελληνιστική / χριστιανική εποχή και μετά με τη σημασία των επτά ημερών. Στη Χριστιανική Λειτουργική ζωή, η Κυριακή, με την ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία της, δεσπόζει των υπόλοιπων ημερών της εβδομάδας.
   Η Δευτέρα είναι η μέρα που επανέρχονται συνήθως οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους, μετά τις αργίες του Σαββάτου και της Κυριακής. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μαθητές (σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) καθώς το Σάββατο και η Κυριακή είναι αργίες. Έτσι, η Δευτέρα έχει συνδεθεί με το τέλος της ξεκούρασης και της επιστροφής στη δουλειά.
   Στη βιβλική παράδοση, δηλαδή στο Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό, η Δευτέρα είναι η δεύτερη μέρα της εβδομάδας. Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, Αυστραλίας, Αφρικής και Νότιας Αμερικής η Δευτέρα θεωρείται συχνά η πρώτη ημέρα της εβδομάδας. Στην Ασία, πολλές γλώσσες αναφέρονται στη Δευτέρα ως «ημέρα της αρχής». Παραδείγματος χάριν, η Δευτέρα στα Κινεζικά σημαίνει η ημέρα ένα της εβδομάδας.
   Το διεθνές πρότυπο ISO 8601 καθορίζει τη Δευτέρα ως πρώτη ημέρα της εβδομάδας. Τα περισσότερα σύγχρονα Λειτουργικά Συστήματα δίνουν τη δυνατότητα προεπιλογής μεταξύ της Δευτέρας και της Κυριακής ως πρώτης ημέρας της εβδομάδας στα ημερολόγια.

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News