Το υπουργείο βάζει φόρο 50% σε online αγορές, γι’ αυτό πηγαίνουμε στη Χιλή για ψώνια

30 Ιαν 2014

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε προ λίγων ημερών νέες ρυθμίσεις σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο νέος κανόνας λέει ότι για κάθε παραγγελία από ξένο ηλεκτρονικό κατάστημα, όπως π.χ. το Amazon, ένας κάτοικος της Αργεντινής είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει δήλωση στο τελωνείο η οποία θα του επιβάλει να πληρώσει 50% φόρο.
   Ο Henry Pena-Palacio, ειδικός στο e-commerce της Αργεντινής και υπεύθυνος της ιστοσελίδας grandescuento.com.ar, της αργεντίνικης έκδοσης των site εκπτωτικών κωδικών της International Coupons (ελληνικό kouponiaekptotika.gr), σχολιάζει τις νέες εξελίξεις.
   Οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν εξοργίσει τους Αργεντινούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται όχι μόνο για τους εξωφρενικά υψηλούς φόρους, αλλά και για την υποχρέωσή τους να προκύψουν στο γραφείο κάθε φορά που θα θέλουν να κάνουν ψώνια μέσω διαδικτύου.
   Σε άμεσες συνομιλίες τονίζουν επίσης, ότι οι κανονισμοί μπορεί να έχουν το αρνητικό αποτέλεσμα και αντί να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, να αυξήσουν την γκρίζα ζώνη και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του λαθρεμπορίου.
   Η Αργεντινή, παρά το γεγονός ότι έχει παρόμοιο πληθυσμό με την Πολωνία, είναι σχεδόν τρεις φορές λιγότερο ανεπτυγμένη στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για το έτος 2012, η αξία του ανερχόταν στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα στοιχεία αυτά όμως αφορούν μονάχα την αγορά στο εσωτερικό γιατί η εκτίμηση της αγοράς με διανομή από χώρες του εξωτερικού, κυρίως τις ΗΠΑ, είναι πολύ δύσκολη.
   Ο λόγος για τον οποίο οι αγορές από το εξωτερικό είναι τόσο δημοφιλείς γίνεται ολοφάνερος κοιτάζοντας τις τεράστιες διαφορές στις τιμές συγκεκριμένων προϊόντων. Για παράδειγμα, ένα iPhone 5S 16GB κοστίζει 649 δολάρια στο Apple Store, ενώ η τιμή του στα καταστήματα στην Αργεντινή κυμαίνεται στα 1.300 με 1.700 δολάρια.
   Παρόμοιες διαφορές στις τιμές παρατηρούνται και μεταξύ Χιλής και Αργεντινής. Σε περίπτωση που κάποιος δεν θέλει να αγοράσει το Samsung Galaxy S4 54 τοις εκατό ακριβότερα, ή να πληρώσει το τριπλάσιο ποσό για μια Smart TV, μπορεί να τα αγοράσει σε μία από τις μεγάλες πόλεις της Χιλής που απέχουν μόνο δύο ώρες πτήσης από την Αργεντινή.
   “Πέρυσι, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Αργεντινοί επωφελήθηκαν από αυτήν την επιλογή και για τον λόγο αυτό το Σαντιάγο έχει ονομαστεί ως το “Νέο Μαϊάμι”. Έτσι αναφέρονται οι Αργεντινοί στην πόλη Φλώριδα, η οποία, για τους κατοίκους της Νότιας Αμερικής, είναι συνώνυμη με φθηνές αγορές.
   Εξετάζοντας τις προσφορές διαφόρων αργεντίνικων καταστημάτων, θα παρατηρήσετε επίσης ότι οι περισσότερες τιμές των προϊόντων δίνονται σε ευρώ και δολάρια. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι οι συνεχείς διακυμάνσεις του αργεντίνικου νομίσματος είναι η δυσκολία στο να διατηρούνται οι τιμές ενημερωμένες από τους διαχειριστές τους, λόγω των συνεχών και μεγάλων διακυμάνσεων της δύναμης του αργεντίνικου νομίσματος κατά τη διάρκεια του έτους.

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News