Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα (Μέρος 3/4)

24 Αυγ 2014

Αποσπάσματα από την πλούσια συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην εφημερίδα της Κυριακής "Real News".

- Στις 100 πρώτες μέρες μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τι θα πρέπει να περιμένουμε; Ποια τα πρώτα της μέτρα;
Κατάργηση των μνημονίων από τη νέα Βουλή. Δημοκρατία παντού από την πρώτη μέρα. Άμεσα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης για να ανακουφιστούν εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν πεταχτεί στον Καιάδα των μνημονίων. Κατάργηση της αθλιότητας του ΕΝΦΙΑ που γονατίζει τα μεσαία νοικοκυριά και δημεύει τη μικρή περιουσία. Αποκατάσταση του βασικού μισθού και της κατώτερης σύνταξης στα επίπεδα πριν τον ακρωτηριασμό τους. Άμεση και δραστική κατάργηση του εργασιακού καθεστώτος ζούγκλας. Πρώτα βήματα για μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, της ασφάλισης, της παιδείας και του κοινωνικού κράτους. Έναρξη της προσπάθειας για τη μετάβαση στο αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών. Και φυσικά σταθερή στάση, από τις πρώτες ώρες της νέας κυβέρνησης, απέναντι στην τρόικα, στους δανειστές και στις απαιτήσεις τους. Γιατί δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε την υποταγή της Ελλάδας. Ερχόμαστε να την καταργήσουμε.

- Αν οι δανειστές ζητήσουν υπογραφή σας σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση Σαμαρά τι θα πράξετε;
Γνωρίζετε και εσείς και οι εταίροι μας την απάντηση. Υπογραφή για συνέχιση του μνημονιακού καθεστώτος κανείς δεν μπορεί να περιμένει από το ΣΥΡΙΖΑ. Οι εταίροι μας συμφιλιώνονται με την ιδέα ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα αλλάξουν γρήγορα. Και θα είναι υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούν με μια κυβέρνηση που ξέρει να λέει όχι σε όλες τις γλώσσες -και στη δική τους. Μας γνωρίζουν πλέον. Ξέρουν ότι είμαστε ευθείς και σαφείς. Ας γίνει σαφές, γιατί πολλές φορές οι απάτες και οι αυταπάτες τείνουν να καλύψουν την αλήθεια: Εμείς δεν πρόκειται ποτέ και σε καμιά περίπτωση να υποκύψουμε σε εκβιασμούς και τρομοκρατικά διλήμματα και να βάλουμε την υπογραφή μας σε λεόντειες συμφωνίες και μνημόνια εξανδραποδισμού και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού εν ονόματι δήθεν της σωτηρία του.

- Αλήθεια, αν στις εκλογές αναδειχθείτε πρώτο κόμμα και δεν έχετε πλειοψηφία, θα προσφύγετε και πάλι στις κάλπες ή θα εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια συνεργασιών;
Η κυβερνητική εξουσία δεν είναι για μας λάφυρο. Είναι μέσο εκδημοκρατισμού, ανατροπής, αλλαγής, σωτηρίας της κοινωνίας και της χώρας. Κι αυτό ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να το πετύχουμε μόνοι μας. Απαιτείται η συμμετοχή όλων των δυνάμεων της κοινωνίας και της πολιτικής, που στον ένα ή στον άλλο βαθμό συμπίπτουν στον κρίσιμο κοινωνικό και εθνικό σκοπό. Έτσι η επιδίωξη συμμαχιών, τόσο στην κοινωνία, όσο και στην πολιτική, δεν είναι για μας όχι κάποιος τακτικός ελιγμός, αλλά στρατηγική επιδίωξη. Το βάθος και το εύρος της αλλαγής που επιδιώκουμε προσδιορίζουν το εύρος και το βάθος των συμμαχιών που απαιτούνται.

- Εκτιμάτε ότι η χώρα θα οδηγηθεί οπωσδήποτε σε τρίτο μνημόνιο ή αυτό μπορεί και με τη σημερινή κυβέρνηση στην εξουσία να αποφευχθεί;
Το μνημόνιο δεν είναι απλά ένας νόμος ή ένα σύμφωνο. Το μνημόνιο είναι πια ένα καθεστώς εκατοντάδων νόμων, που εξελίσσεται και τελειωμό δεν έχει. Το τρίτο μνημόνιο, όπως λέτε, πλανάται ήδη πάνω από την κοινωνία και τη χώρα. Όλες οι δηλώσεις του ξένου παράγοντα, οι εντολές για νέες δήθεν μεταρρυθμίσεις, η αριθμητική της βαρβαρότητας και η άλγεβρα της κοινωνικής σκληρότητας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτό που βρίσκεται μπροστά στη χώρα είναι χειρότερο από αυτό που βρίσκεται πίσω της. Όπως κι αν το ονομάσουν, το νέο μνημόνιο βρίσκεται ήδη στα συρτάρια τους. Βρίσκεται όμως και στα ψηφισμένα μέτρα. Αυτό που επιδιώκουν είναι η παγίωση του καθεστώτος της ζούγκλας, της φτώχειας, της ανεργίας, της απόγνωσης, της κατεψυγμένης δημοκρατίας, που ονομάζουμε καθεστώς των μνημονίων. Όταν κάνουν λόγο για κούρεμα του χρέους σταδιακά, σε βάθος δεκαετιών, και με προαπαιτούμενες "μεταρρυθμίσεις" για κάθε ψαλιδιά, καταλαβαίνει κανείς ότι μας προορίζουν για πλήρωμα σε μια Ελλάδα-γαλέρα. Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια. Και όλα τα άλλα είναι παραμύθια της συγκυβέρνησης τα οποία κανείς πλέον δεν πιστεύει, και έφτασε να τα ανασκευάζει ακόμα και το Σπίγκελ και να τα ξετινάζουν ακόμα και οι Financial Times. Να το πω σύντομα. Ο Σαμαράς έκανε το μνημόνιο καθεστώς. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: Χωρίς τη μεγάλη πολιτική ανατροπή δεν υπάρχει σωτηρία. Χωρίς μια καθαρή και μαχητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνία θα βυθίζεται κάθε μέρα στο σύγχρονο μεσαίωνα.

- Μια συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για το χρέος θα σας δεσμεύει; Και σε τι βαθμό;
Εμάς μας δεσμεύει η θέληση του ελληνικού λαού, η σωτηρία της κοινωνίας και η αξιοπρέπεια της πατρίδας. Μας δεσμεύουν οι άνεργοι που αγωνιούν για μια δουλειά, οι νέοι που μεταναστεύουν, οι φτωχοί που γίνονται φτωχότεροι, οι μικρομεσαίοι που καταστρέφονται. Απέναντί τους αισθανόμαστε χρεωμένοι όχι με το αγγλικό δίκαιο, αλλά με το δίκαιο των εκατομμυρίων ανθρώπων που ζητούν μια θέση στον ήλιο για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
(Πηγή: avgi.gr)

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News