Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€ - επίδομα ανεργίας στα 461€

27 Σεπ 2014

Άρθρο του Γιάννη Μπαλάφα,
συντονιστή της Επιτροπής Προγράμματος
της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Ελλάδα του 2014 η ανεργία των νέων αγγίζει το 60% ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Η εφαρμογή των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων όχι μόνο εκτίναξαν κατακόρυφα την ανεργία αλλά ταυτόχρονα αποδιάρθρωσαν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, κατέστρεψαν τα στρώματα των αυτοαπασχολούμενων, και ανέτρεψαν ουσιαστικά το συσχετισμό δύναμης εις βάρος των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων και υπέρ του κεφαλαίου.
   Μια αριστερή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πως ως πρώτη προτεραιότητα θα έχει την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών όχι μόνο για την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και για την αύξηση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης.
   Το σχέδιο ανάκτησης της εργασίας αποτελεί μια πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συγκροτημένο και σαφές. Άλλωστε η κοινοβουλευτική μας ομάδα έχει καταθέσει και προτάσεις νόμου τόσο για το σταμάτημα των απολύσεων στο δημόσιο όσο και για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων που «αποκαθήλωσαν» κάθε προστασία από τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Το βάρος όμως πρέπει να δοθεί στην επανεκκίνηση της οικονομίας με άμεσα μέτρα όπως την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και του βασικού μηνιαίου επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ, την αύξηση των δημοσίων και κοινωνικών επενδύσεων αλλά και την αποκατάσταση του τραπεζικού δανεισμού στις επιχειρήσεις με ειδικό πακέτο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
   Τα μέτρα παραγωγικής ανασυγκρότησης που αφορούν τον τουρισμό, το αγροτροδιατροφικό σύμπλεγμα, την ενέργεια, τον κατασκευαστικό κλάδο και τη βιομηχανία, σε συνδυασμό με  τον κομβικό ρόλο των δημοτικών και περιφερειακών αρχών τόσο στην υλοποίηση των έργων όσο και στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, δίνουν τη δυνατότητα προσλήψεων εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού. Στις προγραμματικές συμβάσεις δημοσίου για τα έργα προτείνεται να υπάρχει ρήτρα για την υποχρεωτική πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων σε ποσοστό επί του απασχολούμενου προσωπικού.
   Με ένα πλέγμα δράσεων μπορούμε να στηρίξουμε ανέργους για αυτοαπασχόληση και τη δημιουργία μικρών καινοτόμων ή εξαγωγικού προσανατολισμού επιχειρήσεων, ιδιαίτερα όταν αφορούν νέους και γυναίκες.
   Σύμφωνα με όλες τις μελέτες για να επανέλθει το ποσοστό της ανεργίας σε επίπεδα του 2008 θα χρειαστούν πολλά χρόνια. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό οι πολιτικές για την απασχόληση να συνοδεύονται και από μια ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος κατάρτισης. Στον αντίποδα του στρεβλού μοντέλου των voucher, για τον ΣΥΡΙΖΑ η επαγγελματική κατάρτιση συνδέεται με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και σε αλληλεξάρτηση με τη συνολική λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.
   Αναμφίβολα κανείς δεν ισχυρίζεται πως η προσπάθεια για την αύξηση της απασχόλησης θα είναι κάτι εύκολο που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μειώσει δραστικά τα ποσοστά της ανεργίας. Απέναντι όμως στην καταστροφική νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η Αριστερά προτείνει ένα πολιτικό σχέδιο δράσης που μπορεί να αμβλύνει το σημαντικό αυτό πρόβλημα.

Γιάννης Μπαλάφας
Συντονιστής της Επιτροπής Προγράμματος
της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News