Αλέξης Τσίπρας: Από εκεί θα βρούμε τα λεφτά για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση

14 Σεπ 2014

Αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014 στα πλαίσια της ΔΕΘ.
   «Δεν είναι απλή προγραμματική επιλογή. Είναι η μόνη ελπίδα για το λαό μας. Είναι όρος εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης. Για αυτό και σήμερα σας παρουσιάσαμε όχι αυτό που θα θέλαμε, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο ανακούφισης και επανεκκίνησης της οικονομίας. Το σχέδιό μας είναι κοστολογημένο.
   Υπολογίσαμε το συνολικό κόστος για το άμεσο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και το δημοσιονομικό κόστος της κατάργησης εκτρωματικών φορολογικών μέτρων. Θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις εξής δράσεις:
   Πρώτα από όλα από τα μέτρα και τις διαδικασίες ρυθμίσεων και εκκαθαρίσεων που παρουσίασα αναμένουμε διπλό όφελος. Και κοινωνικό και οικονομικό, όφελος: Από τη μια θα ανακουφίσουν τους πολίτες από τη μέγγενη της εφορίας και θα αποκαταστήσουν τη φοροδοτική ικανότητά τους.
   Και από την άλλη θα συμβάλουν στην αντιστροφή της ύφεσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με τα συγκεκριμένα μέτρα για την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας, τα οποία περιέγραψα.
   Από τα 68 δις ληξιπρόθεσμων οφειλών στοχεύουμε να επαναβεβαιώσουμε και να εντάξομε στις ρυθμίσεις τουλάχιστον τα 20, σε βάθος επταετίας. Με αυτή διαδικασία υπολογίζουμε ότι από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπουν τον πρώτο χρόνο στα δημόσια ταμεία, περίπου, €3 δις. Δεύτερον με την αποφασιστική πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, που απαιτεί πάνω από όλα αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση για συγκρούσεις με μεγάλα συμφέροντα.
   Επιτρέψτε μου εδώ να υπογραμμίσω το εξής. Η δήλωση της κ. Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές είναι συγκλονιστική. Και είναι απαράδεκτο να σιωπά η κυβέρνηση. Διερωτώμαι, όσοι κουνάνε το δάχτυλο, που θα βρούμε τα λεφτά έχουν υπ' όψην τους αυτή τη δήλωση; Προτίθενται να κάνουν κάτι; Να απαντήσουν για τις προκλητικές ασυλίες συγκεκριμένων στρωμάτων και κατηγοριών; Σε αυτή τη κατεύθυνση, έχουμε ήδη εκπονήσει σχέδιο δράσης με εξάμηνο ορίζοντα υλοποίησης.
   Δεύτερον, το σχέδιο δράσης μας προβλέπει την αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση της εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών και μοριακών ιχνηθετών σε κάθε πρατήριο και δεξαμενή, ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα. Με επίσπευση της διαδικασίας τοποθέτησης ανιχνευτών τύπου x ray, στις τελωνειακές εισόδους της χώρας. Διότι μπορούμε και θέλουμε είμαστε αποτελεσματικοί με τον έλεγχο του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, τα τσιγάρα και άλλα εμπορεύματα. Συνολικά από τη πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, οι εκτιμήσεις κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολύ φιλόδοξες. Εμείς μετριοπαθώς υπολογίζουμε ότι το σχέδιο δράσης μας, θα αποφέρει τουλάχιστον τρία δις το πρώτο χρόνο στα δημόσια ταμεία.
   Σε ό,τι αφορά το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δημόσιου, ενδιάμεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης τραπεζών ειδικού σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των €3 δις, θα το χρηματοδοτήσουμε από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των, περίπου, €11 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες.
   Σε ότι αφορά το συνολικό κόστος του σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας, αυτό ανέρχεται στα €5 δις από τα οποία τα €3δις στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Αυτό, το πρώτο χρόνο θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δις από τη γέφυρα του ΕΣΠΑ 2007- 2013, κατά 1,5 δις από τα 2,5 δις του ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατά 500 εκ από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης».

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News