Σαν σήμερα η τελευταία ομιλία του Καραμανλή στη Βουλή, το 2009 - Δείτε τι έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός

17 Οκτ 2014

Η τελευταία ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, ήταν στις 17 Οκτωβρίου του 2009. Λίγες ημέρες μετά την παγίωση του αποτελέσματος της εκλογικής ήττας στις βουλευτικές εκλογές του 2009, στις 4 Οκτωβρίου. Η ομιλία του έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές που σήμερα βιώνουμε.
   Ακολουθούν αποσπάσματα ομιλίας, από τα πρακτικά της βουλής:

   Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009, Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει το λόγο.
   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις 4 Οκτωβρίου ο λαός αποφάσισε και η νέα Κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή. Έχει όλες τις δυνατότητες να παίρνει απρόσκοπτα τις κρίσιμες εκείνες αποφάσεις, που απαιτεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ευχόμαστε -και ειλικρινά εύχομαι και εγώ προσωπικά- να προχωρήσει με κάθε επιτυχία στο έργο που έχει ανάγκη ο τόπος. Ξέρουμε πολύ καλά, ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες, η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε και συνεχίζει να πλήττει τα οικονομικά του κράτους, των επιχειρήσεων, τα οικονομικά των νοικοκυριών και διόγκωσε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και πάνω από όλα την ανεργία.
   Οι συνέπειες της κρίσης είναι ήδη σοβαρές. Και οι συνέπειες αυτές καθιστούν αναγκαίες, τολμηρές και όχι ευχάριστες αποφάσεις. Την ίδια στιγμή, τα εθνικά μας ζητήματα μπαίνουν σε περίοδο σοβαρών προκλήσεων. Οι διαβουλεύσεις με τα Σκόπια, περνούν σ’ ένα νέο κύκλο, οι ενδοκυπριακές συνομιλίες εισέρχονται σε καθοριστική φάση, η επικείμενη αξιολόγηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, φέρνει σε άμεση προτεραιότητα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των κοινών στόχων είναι η ενότητα και η ομοψυχία των Ελλήνων.
   […] Και αυτό ισχύει για όλους. Για την Κυβέρνηση πρώτα απ’ όλα, αλλά και για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Όλοι μας οφείλουμε να βάζουμε πάνω απ’ όλα το εθνικό, το συλλογικό, το κοινωνικό συμφέρον. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σταθώ σε δύο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο από αυτά αφορά τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτές τις δυσκολίες τις περιέγραψα ξεκάθαρα στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Είπα αλήθειες που συνήθως δεν λέγονται προεκλογικά. Έγινα δυσάρεστος. Δεν με απασχόλησε το πολιτικό κόστος. Και τούτο, γιατί έβαλα πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου. Οφείλουν οι πολίτες να γνωρίζουν την πραγματικότητα. Όφειλαν να ενημερωθούν για τα όχι ευχάριστα μέτρα που θα χρειαστούν. Το τι έκαναν άλλοι, δεν έχει πλέον ιδιαίτερο νόημα να το συζητήσουμε τώρα.

   Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δε θα αντιταχθεί ακόμα και σε δυσάρεστα μέτρα
   […] Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει υπεύθυνη στάση στα οικονομικά και από τη νέα της θέση ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δεν θα αντιταχθεί ακόμα και σε δυσάρεστα μέτρα, αρκεί αυτά να είναι στη σωστή κατεύθυνση. Όπως υπηρετήσαμε το εθνικό συμφέρον από τη θέση της κυβέρνησης, το ίδιο θα κάνουμε από το νέο ρόλο που μας ανέθεσαν οι πολίτες. Δεν είναι ώρα για την αναζήτηση κομματικού οφέλους. Είναι ώρα να στηριχθεί κάθε πολιτική που ωφελεί τον τόπο.
   Το δεύτερο ζήτημα που συνδέεται με το παραπάνω είναι γενικότερο. Αφορά την ανάγκη κυρίως και τα δύο μεγάλα κόμματα, ειδικά σε δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα, να λειτουργούν εποικοδομητικά στο πλαίσιο, βεβαίως, του αναπόφευκτου ανταγωνισμού τους και όχι μηδενιστικά.

   Υπήρξε σιωπή, για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις συνέπειές της
   […] Έγινε λόγος για απαξίωση των θεσμών, των υπηρεσιών, των επιχειρήσεων, του κύρους της χώρας. Υπήρξε σιωπή, για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις συνέπειές της. Σαν να μην είναι ξεκάθαρες οι επιπτώσεις της στον τόπο μας. Σαν να μην αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος έξαρση των ίδιων ακριβώς προβλημάτων: υποχώρηση της ανάπτυξης, αύξηση των ελλειμμάτων, διόγκωση της ανεργίας.
   […] Αγνοώντας την πραγματικότητα και μάλιστα διαστρέφοντάς την δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Η αλήθεια είναι ότι στα προηγούμενα χρόνια ακολουθήσαμε συνειδητά πολιτική ήπιας προσαρμογής. Η αλήθεια είναι, ότι τα αποτελέσματα ήταν θετικά και η βελτίωση απεικονιζόταν ξεκάθαρα, σε όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες. Συνέπεια της πολιτικής αυτής, υπήρξε ανάμεσα στα άλλα η σταθερή υποχώρηση της ανεργίας. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση ανέκοψε, όπως σε ολόκληρο τον κόσμο, τα θετικά βήματα που πραγματοποιούντο στην οικονομία. Επιδείνωσε τις αδυναμίες που προϋπήρχαν, έπληξε τους ρυθμούς της ανάπτυξης, διόγκωσε τα ελλείμματα. Επέβαλε, τελικά, δύσκολες αποφάσεις και επιβάλλει -το τονίζω αυτό- τη συνέχισή τους με τόλμη, με διορατικότητα. Πάνω απ’ όλα επιβάλλει την επίλυση των προβλημάτων στη ρίζα τους, μακριά από μικροκομματικές αντιλήψεις, μακριά από ισοπεδωτικές τοποθετήσεις, μακριά από γενικολογίες, που δεν υπηρετούν το γενικό και συλλογικό καλό.

   Το αναπτυξιακό υπόβαθρο των 6 δις, και τα κλειστά επαγγέλματα
   […] Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η νέα Κυβέρνηση έχει σήμερα στη διάθεσή της ένα σημαντικό αναπτυξιακό υπόβαθρο και υλικό από την προετοιμασία που έγινε. Είναι τα προγράμματα που δρομολογήσαμε για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης, που ξεπερνούν τα 6.000.000.000 ευρώ. Είναι οι δράσεις που προετοιμάσαμε για τον περιορισμό της δημόσιας σπατάλης, για τη δημιουργία ενιαίας αρχής που να καταβάλλει τις αποδοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι ακόμα η εγκαθίδρυση μηχανισμών για την εμπέδωση της διαφάνειας στα δημόσια νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφέρομαι ακόμα στην προετοιμασία για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, την αυτονόμηση του λυκείου και την καθιέρωση νέου εξεταστικού συστήματος, τη συνέχιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News