Η αξιολόγηση των τραπεζών έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση

29 Οκτ 2014

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μάντζαρης
Εκδότης του http://onusnewsgr.blogspot.com

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η διεξοδική αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε κατά τον προηγούμενο χρόνο, αποκαλύπτει ότι οι τράπεζες χρειάζεται να λάβουν περαιτέρω μέτρα, γεγονός που συνεπάγεται συνέχεια στην οικονομική κρίση.
   Μερικά από τα βασικά αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της ζώνης του ευρώ είναι τα εξής:
- Διαπιστώθηκε υστέρηση κεφαλαίων ύψους 25 δισ. ευρώ σε 25 συμμετέχουσες τράπεζες.
- Κρίνεται αναγκαία η προσαρμογή της αξίας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών κατά 48 δισ..
- Η υστέρηση ύψους 25 δισ. ευρώ και η προσαρμογή της αξίας των στοιχείων ενεργητικού κατά 37 δισ. ευρώ συνεπάγονται συνολική επίδραση ύψους 62 δισ. ευρώ στις τράπεζες.
- Επιπλέον 136 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
- Στο πλαίσιο του σεναρίου δυσμενών εξελίξεων προκύπτει μείωση του κεφαλαίου των τραπεζών κατά 263 δισ. ευρώ και συνεπώς της διάμεσης τιμής του δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1 ratio) κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες, από 12,4% σε 8,3%.
   Τα αποτελέσματα της επί ένα έτος διεξοδικής εξέτασης της ανθεκτικότητας και των θέσεων του ισολογισμού των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της ζώνης του ευρώ ως είχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2013, αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει τη συνέχεια της οικονομικής κρίσης. Η Ευρώπη δεν έχει συνέλθει, ενώ να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει πότε θα ολοκληρωθεί η πτώση της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
   «Αυτή η μοναδική άσκηση η οποία διενεργήθηκε σύμφωνα με αυστηρά πρότυπα αποτελεί κομβικό σημείο στην προετοιμασία για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, ο οποίος θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vítor Constâncio.
   Τέλος να σημειωθεί πως από την ανακοίνωση της άσκησης τον Ιούλιο του 2013 και μετά, οι 30 μεγαλύτερες συμμετέχουσες τράπεζες έχουν λάβει διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης κεφαλαίων ύψους 60 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση των ισολογισμών τους κατά περισσότερα από 200 δισ. ευρώ συνολικά.

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News