Τι προβλέπει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

9 Δεκ 2014

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 200 ψήφοι.
   Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο τότε η ψηφοφορία θα επαναληφθεί στις 23 Δεκεμβρίου. Αν και τότε δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι θα διεξαχθεί και τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, όπου το όριο της εκλογής θα μειωθεί στα τρία πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών δηλαδή στις 180 ψήφους.
   Αν δεν επιτευχθεί και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη πλειοψηφία τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες και προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές. Η επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα θα επαναλάβει την ονομαστική ψηφοφορία όπου θα απαιτείται και πάλι πλειοψηφία 180 βουλευτών.
   Αν και πάλι δεν υπερψηφιστεί πρόεδρος τότε το όριο πέφτει στους 151 βουλευτές. Σε περίπτωση που δεν αναδειχτεί και τότε Πρόεδρος τότε διεξάγεται και τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία εκλέγεται ο υποψήφιος ακόμη και με σχετική πλειοψηφία.

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News