Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αποτελούν σημείο αλληλεγγύης και συνέργειας για την οικονομία

23 Απρ 2015

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μάντζαρης
Εκδότης του http://onusnewsgr.blogspot.com

Πολλά ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, αλλά λίγα είναι τα σωστά. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εξαιτίας των πολιτικών αποφάσεων των τελευταίων ετών στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, βρίσκεται εκ νέου σε μία διαπραγμάτευση, αυτή τη φορά όμως είναι αληθινή.

   Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, γίνεται μία καλύτερη διαπραγμάτευση, με εξειδικευμένα υπουργικά στελέχη ακαδημαϊκής καριέρας, τα οποία επιδιώκουν όσο το δυνατόν θετικότερο αποτέλεσμα για την πορεία της χώρας.
   Κανένας λογικός άνθρωπος δεν περίμενε πως μία κυβέρνηση που εκλέχθηκε μόλις τον Ιανουάριο, θα μπορούσε να επαναφέρει την Ελληνική οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης τύπου 2004. Κανένας ρεαλιστής, δε θα μπορούσε να κατηγορήσει τη νέα κυβέρνηση για την παρούσα οικονομική κρίση.
   Και λέω δε θα μπορούσε να την κατηγορήσει όχι γιατί αυτά που κάνει είναι τα σωστά, αλλά γιατί σε μία δημοκρατία δε μπορείς να καταργήσεις νόμους, αλλά να τους τροποποιήσεις με νέα νομοθετικά πλαίσια, γεγονός που απαιτεί χρόνο και νομοθετικές διαδικασίες. Η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε στο κενό, προσπαθώντας να διαπραγματευτεί επιλογές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όσον τους βοήθησαν από οποιαδήποτε δημόσια ή μη θέση να εφαρμόσουν τις επιλογές τις οποίες έλαβαν.
   Έτσι, το ΠΝΠ που ισχύει αναδρομικά από τις 17 Μαρτίου 2015, με σκεπτικό την «έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», έχει μία απολύτως λογική βάση, στα πλαίσια της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
   Η υποχρεωτική μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των ταμειακών διαθεσίμων χιλιάδων δημόσιων φορέων, είναι αποτέλεσμα μίας διαπραγμάτευσης που θέτει η κυβέρνηση, υπό την έννοια της συνέργειας και της συνολικής αλληλεγγύης όλων των Ελλήνων για κοινό στόχο.
   Οι υποχρεώσεις της χώρας το 2015 είναι ιδιαίτερα μεγάλες, και δεδομένου ότι οι δανειστές εξαιτίας των χειρισμών της τελευταίας κυβέρνησης δεν αποδεσμεύουν κεφάλαια από τη δόση των 7.2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί, η οικονομία είναι σε δύσκολη θέση.
   Άλλωστε, δεν πρόκειται να γίνει χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των δημόσιων φορέων για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και άλλων κρατικών δαπανών προς δανειστές, αλλά μόνο σε περίπτωση που καθυστερήσει πολύ η τελική συμφωνία, και για εσωτερικές υποχρεώσεις του κράτους.
   Να σημειωθεί πως η ΠΝΠ αφορά όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο φορέων Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ και συγκεκριμένα 1,505 φορείς Γενικής Κυβέρνησης, 492 Νομικά Πρόσωπα Κεντρικής Κυβέρνησης και δημόσιες επιχειρήσεις (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ Α.Ε) και 877 δημοτικές επιχειρήσεις, δημοτικούς φορείς κ.λπ.
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News