Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 48% από το 2009, ενώ οι Γερμανοί απαιτούν τα δανεικά πίσω

4 Φεβ 2016

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μάντζαρης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το μήνα Δεκέμβριο οι καταθέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ περίπου, ωστόσο η συνολική εικόνα τόσο του 2015, όσο κυρίως όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και ύφεσης, είναι απολύτως τραγική.


   Κατά το 2015, η μείωση των καταθέσεων άγγιξε το 23.1%, καθώς βγήκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς περισσότερα από 36.9 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις σε απόλυτους αριθμούς, από 160 δισ. ευρώ μειώθηκαν σε μόλις 123 δισ. ευρώ.
   Ωστόσο, με το 2015 να αποτελεί ένα ακόμα έτος παρακμής της χώρας, συνολικά από το 2009 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2015, οι καταθέσεις έχουν σημειώσει μείωση κατά 48.1%, από 237 δισ. ευρώ σε 123 δισ. ευρώ. Έτσι, γίνεται αντιληπτό πως όταν σε μία χώρα εν καιρώ ειρήνης, αποσύρονται μαζικά από τις τράπεζες σχεδόν τα μισά κεφάλαια που υπήρχαν στο σύστημα το 2009, τότε δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το κράτος να ορθοποδήσει ξανά υπό αυτές τις συνθήκες.
   Οι επενδυτές όχι μόνο δε βρίσκουν ένα ελπιδοφόρο έδαφος για να μπορέσουν να προσεγγίσουν την Ελλάδα, αλλά αντίθετα το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα γίνεται συνεχώς χειρότερο. Οι δανειστές, βλέποντας πως η Ελλάδα παρά την ολική καταστροφή από την οικονομική κρίση, παραμένει σε εθνική αποσύνθεση δίχως σημάδια ανάκαμψης, απαιτούν με όλο και πιο σκληρό τρόπο την εξυπηρέτηση των δανείων.
   Είναι ενδεικτικό, πως σε συνέντευξη του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στη Γερμανική Bild Zeitung, αναφέρει ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ένας βοηθός του Δρ. Σόιμπλε τον ρώτησε με μια ισχυρή ένδειξη υποκείμενης επιθετικότητας: "Πότε θα πάρω τα χρήματά μου πίσω;".
   Ο κ. Βαρουφάκης απαντά σήμερα, λέγοντας ότι... μήπως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας τοποθετεί το Ελληνικό ζήτημα πάνω από άλλες προτεραιότητες, θέλοντας να λάβει τα χρήματα των φορολογουμένων της πίσω, από τους Έλληνες;
   Έτσι, φθάνουμε σήμερα στο σημείο, όπου η Ελλάδα έχει χάσει ήδη το 1/3 του Εθνικού Εισοδήματος από το 2010, και το 48.1% επί των καταθέσεων από το 2009. Με τέτοια ποσοστά φορολόγησης, ασφαλιστικών εισφορών, ΦΠΑ, εθνικής εγγύησης στα κεφάλαια, αλλά και το γενικότερο κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των νοικοκυριών, του κράτους και των επιχειρήσεων, το αποτέλεσμα θα είναι μία μόνιμη μη αναστρέψιμη οικονομική κρίση.
   Τα χαμηλά ποσοστά αποδοτικότητας της εργασίας, σε συνδυασμό με το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, με την κοινωνία των ανέργων, των συνταξιούχων, των ανειδίκευτων, και των χαμηλής εκπαίδευσης ατόμων, συνθέτουν ένα εκρηκτικό κλίμα με σημαντικές παρενέργειες για πολλές δεκαετίες στο μέλλον.
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News