Η διαπραγμάτευση οδηγείται μεθοδικά σε ένα ακόμα déjà vu

28 Απρ 2016

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μάντζαρης

Στη Γαλλική γλώσσα το "déjà vu" σημαίνει "ήδη ιδωμένο". Στην Ελληνική γλώσσα όμως, ο όρος αυτός σημαίνει ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, γεγονός που συνεπάγεται τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας και την επιδείνωση της οικονομική κρίσης και ύφεσης της χώρας. Η επανάληψη του ίδιου σκηνικού είναι σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, με τους φορολογούμενους πολίτες αποδέκτες των συνεπειών.


   Η Ελλάδα έχασε εδώ και μία δεκαετία κάθε στήριγμα, και έτσι δίχως κάποιο διαπραγματευτικό χαρτί στην ατζέντα της προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους δανειστές, οι οποίοι με τη σειρά τους βρίσκουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κλίμα, να προκαλέσουν, να στηρίξουν, να δοκιμάσουν, αλλά και να αποδυναμώσουν την Ελληνική οικονομία.
   Το βράδυ της Μ. Τρίτης ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μάικλ Ρέις, δήλωσε πως για την ώρα διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες ώστε τα κλιμάκια της τρόικας να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες και να αποφασίσουν το πως θα προχωρήσουν από εδώ και στο εξής. Μόνο απορίες προκαλούν πλέον αυτού του τύπου οι αντιδράσεις, καθώς για μία ακόμα φορά βλέπουμε μία διαπραγμάτευση να κρατά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, και στο τέλος να επιβάλλονται μέτρα πολύ σκληρότερα από ότι εάν είχαν ληφθεί στην αρχή, εξαιτίας του χαμένου χρόνου.
   Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς θα μπορέσει να ξεκλειδώσει η συνέχεια της εφαρμογής του 3ου μνημονίου. Όμως, με την Ελλάδα να δείχνει πως δε μπορεί να αντέξει νέους φόρους και μέτρα λιτότητας, καταλήγουμε και πάλι σε αδιέξοδα. Είτε πρόκειται για το φορολογικό είτε για το ασφαλιστικό, η Ελλάδα ως ανίκανη να εφαρμόσει καθολικά ένα δίκαιο σύστημα με δική της πρωτοβουλία, απευθύνεται στους δανειστές για συμβουλές, και στο τέλος δέχεται ότι τής προτείνουν.
   Λόγω του Πάσχα, εάν οι δανειστές επιστρέψουν στα μέσα Μάη, τότε θα έχει χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος. Έτσι, θα φθάσει η Ελλάδα και πάλι στο σημείο που δε θα έχει ταμειακά αποθέματα, όπως έγινε και πέρυσι την ίδια περίοδο, λίγο πριν το δημοψήφισμα και τις εκλογές. Ήδη δημοσιεύματα μιλούν για επάρκεια χρημάτων για την κάλυψη των αναγκών του κράτους έως το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.
   Οι δημόσιοι φορείς καλούνται να καταθέσουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία μέσω πράξεων βραχυχρόνιου δανεισμού, καταλήγουν στα κρατικά ταμεία, για να καλυφθούν βασικές υποχρεώσεις του δημοσίου. Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως την καταβολή μισθών και συντάξεων η οποία ανέρχεται σε 1.5 δισ. ευρώ μηνιαίως, αλλά και την εξυπηρέτηση του χρέους. Έτσι, αν και η ΕΚΤ προχώρησε ήδη στις πρώτες αγορές ομολόγων EFSF, ύψους 2.5 δισ. ευρώ που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τα μέτρα δε γίνεται να αποφευχθούν, με την κυβέρνηση να οδηγείται αργά ή γρήγορα εκ νέου σε εκλογική αναμέτρηση.

Διαβάστε όλη την αρθρογραφία εδώ:

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News