Τι είναι ο δείκτης ΦΠΑ; Ποιες χώρες τον τηρούν;

12 Αυγ 2011

   Ως Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ορίζεται ο έμμεσος φόρος που επιβλήθηκε από το «Παράγωγο Δίκαιο» του Κοινοτικού Δικαίου στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, παρόμοιος φόρος υφίσταται και σε περίπου 30 κράτη εκτός της Ένωσης σε διάφορες ηπείρους.

   Τον Απρίλιο του 1967, με την έκδοση των δύο πρώτων οδηγιών, 62/227/ΕΟΚ και 67/228/ΕΟΚ, καθιερώθηκε ο ΦΠΑ ως κοινό σύστημα φόρου κύκλου εργασιών στα κράτη-μέλη. Η εισαγωγή του ΦΠΑ, ολοκληρώθηκε σταδιακά το 1973.
   Στις 11 Μαΐου 1977 εκδόθηκε η 6η οδηγία (77/388/ΕΟΚ) η οποία συμπλήρωσε και ολοκλήρωσε κενά πρακτικής των δύο προηγουμένων επεκτείνοντας τον ΦΠΑ μέχρι και το λιανικό εμπόριο. Αρχικά είχαν συμφωνήσει μονάχα δύο κράτη, το Βέλγιο και η Αγγλία, ωστόσο στη συνέχεια η συμφωνία επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   Στην Ελλάδα ο ΦΠΑ καθιερώθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1987 μετά από προηγηθείσα απόφαση του τότε Υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Τσοβόλα και ο συντελεστής του ήταν 16%. Σήμερα ο ΦΠΑ ορίζεται από το Νόμο υπ'αριθμόν 2859 του 2000 (σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναθεώρησή του) ως είδος έμμεσου φόρου που επιβάλλεται στις συναλλαγές σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια εκτός από την περιοχή του Αγίου Όρους και των υπαγομένων σ΄ αυτό.

Onus News More
@ Πως υποβαθμίστηκε η Ελλάδα από το 2009
@ Follow OnusNews on Twitter
@ Το πρώτο εβδομαδιαίο πρωτοσέλιδο που εκδίδει αποκλειστικά και μόνο ένα blog
@ «Από τότε ξέραμε ότι το ελληνικό χρέος είναι δυσθεώρητο»
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News