Οικονομικό ντόμινο από την Ιαπωνία

17 Μαρ 2011


   Αυτό που προκαλεί ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως συνέπεια της Ιαπωνικής τραγωδίας, είναι οι επιπτώσεις αυτής στην παγκόσμια οικονομία. Οι διεθνείς αγορές δίχως αμφιβολία πρόκειται να περιοριστούν ακόμα περισσότερο, με τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου να δυσχεραίνει σε μεγαλύτερο βαθμό την ήδη πολύπλοκη κατάσταση. Βέβαια η Ιαπωνία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ευθύνεται για την οικονομική κατάσταση στην οποία και βρέθηκε, ωστόσο αυτή θα κληθεί να την αντιμετωπίσει και μάλιστα την ίδια στιγμή που το δημόσιο χρέος της ξεπερνά τα 10,8 τρισεκατομμύρια δολάρια (www.economist.com), το οποίο αναλογεί σε κάτι περισσότερο από 85.000 δολάρια ανά κάτοικο (συνολικός πληθυσμός 126.819.726). Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι το χρέος της Ιαπωνίας το έτος 2000 δε ξεπερνούσε τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχούσε σε 47.000 δολάρια ανά κάτοικο.


   Η παρούσα οικονομία της Ιαπωνίας πρόκειται να παρουσιάσει μία εντονότατη ανισορροπία, πάνω στην οποία θα βασιστούν πιθανότατα πολλοί κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Ο σεισμός των 9 ρίχτερ προκάλεσε ισάξιο σεισμό και στην οικονομία τόσο της Ιαπωνίας όσο και ολόκληρου του πλανήτη γενικότερα. Οι Ιαπωνικές επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν ένα ντόμινο εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς πρόκειται  για εταιρίας με μεγάλα ποσοστά εξαγωγών. Η διακοπή λειτουργίας πολλών παραγωγικών μονάδων αποτελεί ένα ακόμα σφοδρό πλήγμα στις δραστηριότητες της χώρας. Όπως αναφέρουν διαδικτυακά site ήδη εταιρίες όπως η Sony Corp., η Nissan Motor, η Toyota Motor Co αλλά και η Honda Motor, έχουν ανακοινώσει διακοπές στη παραγωγική διαδικασία. Τα προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών αλλά και στην ηλεκτροδότηση λόγω της ζημιάς που έχουν υποστεί μεταξύ άλλων και πυρηνικά εργοστάσια, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για επαναλειτουργία των βιομηχανιών.


   Η οικονομία επομένως της Ιαπωνίας πρόκειται να συρρικνωθεί, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ακόμα και σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον, όπως μετά τον ισχυρό σεισμό στο Κόμπε της Ιαπωνίας το 1995, η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2% (η τιμή πετρελαίου ανά βαρέλι κυμαινόταν στα 17-21 δολάρια περίπου).
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News