Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού έπειτα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες

27 Μαρ 2011

   Με τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 25 Μαρτίου 2011 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην οποία και ανέφερε ότι συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού στήριξης στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά πρόκειται για ένα χρόνο πρωτόγνωρης προσπάθειας αλλαγών στη χώρα και θυσιών του λαού. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυτή η προσπάθεια των Ελλήνων άναψε το πράσινο φως στην ηγεσία της Ευρώπης, για πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξη ως προς την υλοποίηση του έργου της κυβέρνησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στόχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η ανάπτυξη των αναγκαίων πολιτικών και μέσων, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ώστε να ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά επιπλέον η έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, με τη σύγκλιση, την κοινωνική διάσταση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στα αποτελέσματα της συνάντησης των ηγετών περιλαμβάνονται τα εξής:

·  Η αναθεώρηση της Συνθήκης για τη θεσμοθέτηση του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας, του ESM, όπως ονομάζεται, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκε και η χρηματοδότηση του σημερινού προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF).
·  Τέθηκε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των κανονισμών της οικονομικής διακυβέρνησης μέχρι τον Ιούνιο, ενώ δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής και σε άλλες χώρες, στο λεγόμενο «Σύμφωνο για το Ευρώ» (ήδη δήλωσαν συμμετοχή η Βουλγαρία, η Δανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ρουμανία).
·  Θα διευρυνθεί η εισαγωγή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του λεγόμενου «Tobin Tax».
·  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε μέχρι τον Ιούνιο να παρουσιάσει μια συνολική προσέγγιση για το πρόβλημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, όπως επίσης και τη διάθεση πρόσθετων πόρων για τις επιχειρήσεις της Frontex.
·  Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε για έμπρακτη αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη, όπως είναι η Ελλάδα, που θίγονται άμεσα από τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη, ενώ δεσμεύτηκε για την παροχή αναγκαίας υποστήριξης, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.
·  Ο πλήρης έλεγχος των πυρηνικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν στην Ευρώπη, την αυστηρή εποπτεία των εγκαταστάσεων και σε γειτονικές χώρες, πέραν δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την αυστηροποίηση των προδιαγραφών της πυρηνικής ασφάλειας.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News