Οι πολιτικοί αρχηγοί για την επέμβαση στη Λιβύη

23 Μαρ 2011

# ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ #

# ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ): […] Η Διεθνής Κοινότητα, η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα έδωσαν την ευκαιρία στο καθεστώς της χώρας, στη Λιβύη, να διευκολυνθεί μέσα από μια δημοκρατική μετάβαση να σταματήσει την κλιμάκωση της βίας. Οι ελπίδες όμως διαψεύστηκαν. Το καθεστώς στη Λιβύη, όχι μόνο δεν σεβάστηκε τη διεθνή νομιμότητα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά εξαπέλυσε ευρύτατη επίθεση κατά των εξεγερμένων. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και πριν καταστούμε μάρτυρες μιας ολοκληρωτικής σφαγής και ομαδικής εξόδου και προσφυγιάς Λιβύων πολιτών προς τις γειτονικές χώρες η Διεθνής Κοινότητα χρειάστηκε να παρέμβει και πάλι με την απόφαση 19/73 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή του κατ’ εξοχήν αρμόδιου οργάνου για την εξουσιοδότηση στρατιωτικών επεμβάσεων, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο. Ο Συνταγματάρχης Καντάφι δεν ανταποκρίθηκε ούτε εκεί. Συνέχισε τις στρατιωτικές επιθέσεις απέναντι στους εξεγερμένους. Με την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβλήθηκε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων υπεράνω της Λιβύης και επιτράπηκε η λήψη κάθε άλλου μέτρου, πλην της εισβολής και κατοχής, για την προστασία αμάχων. […] Δεν ήταν μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε του ΝΑΤΟ αλλά των Ηνωμένων Εθνών. Δεν ήταν μία απόφαση της Δύσης, είναι μία απόφαση μετά από έκκληση και απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου όσο και της Αφρικανική Ένωσης. […] Η Ελλάδα, ως όφειλε, παρέχει επικουρική υποστήριξη στις επιχειρήσεις για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη. Δεν συμμετέχει σε βομβαρδισμούς, δεν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη. Και βέβαια η Ελλάδα σέβεται και τιμά τη φιλία που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια με τους αραβικούς λαούς. […] (Πρακτικά Βουλής 22.03.2011)

# ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): […] Θα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής μία από τις πολλές συνεντεύξεις που έδωσε ο κ. Παπανδρέου, ως Υπουργός Εξωτερικών. Αυτή η συγκεκριμένη είναι στις 6 Φεβρουαρίου 2003, στη Νέα Υόρκη στο CNN, όταν χειροκροτούσε τον Κόλιν Πάουελ, γιατί έφερε αδιάσειστα στοιχεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά και βιολογικά όπλα που είχε ο Σαντάμ και που πια ήταν η τελευταία του ευκαιρία: ή ο Σαντάμ θα παραδεχτεί ότι τα έχει, δεν τα κατέστρεψε και παρασκεύαζε και καινούργια ή θα γίνει πόλεμος. Την ίδια αξία έχει με αυτά που είπε σήμερα ο κ. Παπανδρέου, που δικαιολόγησε απόλυτα τον πόλεμο κατά της Λιβύης. Επαναλαμβάνω: Έχει την ίδια αξία. Κύριε Παπανδρέου, μας είπατε ότι γίνεται ένας πόλεμος που ταυτόχρονα είναι κάτω από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Τώρα, ποιο είναι αυτό το Διεθνές Δίκαιο; Αυτό έχει γίνει λάστιχο! Αυτό το Διεθνές Δίκαιο, που το υποστηρίζετε, γιατί δεν το χρησιμοποιείτε για να λυθεί το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό, πάνω από όλα τα του Αιγαίου; Γιατί αυτό το Διεθνές Δίκαιο δεν λύνει αυτόματα μια σειρά ζητήματα τα οποία εμπεδώνονται και είναι κατοχυρωμένα από διαχρονικές αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών; Για ποιο Διεθνές Δίκαιο μας μιλάτε; Γίνεται ο πόλεμος στη Λιβύη, αλλά ταυτόχρονα σέβονται την εδαφική ακεραιότητα κ.λπ., κ.λπ. Κύριε Παπανδρέου, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτος συνεργός –και με την ανοχή, βεβαίως, της Νέας Δημοκρατίας- στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Μην μου πείτε ότι πόλεμοι γίνονται και σέβονται και την εδαφική ακεραιότητα. Οι πόλεμοι είτε προσαρτούν, είτε κατακερματίζουν. Ξεχάσατε τη Γιουγκοσλαβία γιατί πέρασε χρόνος. Στο Σουδάν τι έγινε; […] Γιατί γίνεται ο πόλεμος στη Λιβύη; Τώρα ανακαλύψατε τη δικτατορία του Καντάφι, του δικού σας φίλου; Και πείτε μας: Χρονικά, πότε οριοθετήθηκε ότι ο Καντάφι είναι αντιδημοκράτης; Για εμάς δεν υπήρξε ποτέ φίλος και ουδέποτε είχαμε σχέσεις. […] (Πρακτικά Βουλής 22.03.2011)

# ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): […] Τελικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να κλείσουν στη φυλακή τον άνθρωπο, ενώ θα έπρεπε να του κάνουμε ένα παγκόσμιο μνημείο. Μιλάω για τον Assange της Wikileaks και τις αποκαλύψεις του. Σήμερα επιβεβαιωθήκαν στην Αίθουσα οι αποκαλύψεις της Wikileaks, το τι στενές σχέσεις έχουν κάποιοι με την Αμερικάνικη Πρεσβεία. […] Πότε ανακάλυψαν τα δικτατορικά ήθη του κυρίου Καντάφι; Ο Καντάφι ήταν δικτάτωρ από το ’69 που ανέτρεψε τον Ιντρίς ο οποίος μάλιστα έκανε διακοπές στη Γαλήνη, στα Καμένα Βούρλα τότε. […] Πολλοί ηγέτες της Ευρώπης είχαν στενά δούναι και ιδιαιτέρως λαβείν από τον Καντάφι. Αυτό ας το σημειώσουμε καλά στο μυαλό μας. Εδώ βλέπουμε την ηγεσία του κόσμου τον Ομπάμα, τον Σαρκοζί, τον Μπερλουσκόνι και στην άκρη ο δικτάτωρ, τον οποίο σήμερα θέλουν να σκοτώσουν, τον κύριο Καντάφι. […] Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, ότι οι ηγέτες των χωρών που έχουν το μισό πληθυσμό της γης είναι εναντίον, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία. Γιατί ξαφνικά εμείς πάμε με τον Αμερικανό; Ξέρουμε ότι έχουμε χάσει την εθνική μας αξιοπρέπεια, ξέρουμε ότι έχουμε χάσει την εθνική μας κυριαρχία, αλλά όχι μέχρι αυτού του βαθμού. Ουδέποτε ελληνικά όπλα έχουν σκοτώσει Άραβα. Γιατί τώρα; Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό συμβαίνει τώρα. […] (Πρακτικά Βουλής 22.03.2011)

# ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): […] Πρώτα απ’ όλα, διότι έχουμε πικρή πείρα από τις δήθεν ανθρωπιστικές επεμβάσεις των «προθύμων» της Δύσης και από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και από τον πόλεμο στο Ιράκ και από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Και οι τρεις αυτοί πόλεμοι έγιναν με πρόσχημα την ανθρωπιστική στήριξη και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι πόλεμοι αυτοί που οδήγησαν σε τραγικές ανθρωπιστικού χαρακτήρα τραγωδίες έγιναν στην πραγματικότητα, προκειμένου να κατοχυρώσουν οι κυρίαρχες δυνάμεις ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα σε αυτές τις περιοχές, αλλά και για την τροφοδότηση, βεβαίως, της πολεμικής βιομηχανίας. Είναι άραγε τυχαίο ότι η Μέση Ανατολή, αυτή η πολύπαθη περιοχή, απορροφά περίπου το 1/3 των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων; Τα όπλα με τα οποία, κύριε Πρωθυπουργέ, ο Καντάφι δολοφονεί το λαό του μέχρι χθες του τα προμήθευαν αυτοί που σήμερα τον βομβαρδίζουν. […] Είναι αλήθεια ότι αργήσατε λίγο να ανακαλύψετε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι ήταν ένας ανελέητος δικτάτορας. Μέχρι πριν από λίγους μήνες στις επισκέψεις σας ανταλλάσσατε χειραψίες, όπως έδειξε και στις φωτογραφίες ο κ. Καρατζαφέρης. […] Διότι το Ελληνικό Σύνταγμα λέει ρητά, στο άρθρο 27 παράγραφος 2: «Χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμένει σ’ αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή». Ψηφίσαμε κανέναν τέτοιο νόμο και δεν το πήραμε χαμπάρι; Είχαμε τέσσερα Βελγικά F-16 στον Άραξο, καθώς και μαχητικά της Νορβηγίας. Το Κατάρ κατέθεσε σχέδιο πτήσης για έξι Μιράζ και ένα C-130. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ζητήσει να πάρουν άδεια ανεφοδιασμού στη Σούδα για δώδεκα F-16 και δεκατρία Μιράζ που κατευθύνονται στη Σικελία. Και στην Αεροπορική βάση της Σούδας μεταστάθμευσαν για ανεφοδιασμό οκτώ Μιράζ. […] (Πρακτικά Βουλής 22.03.2011)
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News