Spiegel: Αναπόφευκτη η ελληνική χρεοκοπία

28 Ιουν 2011

   «Νέα κεφάλαια και νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα; Άδικος κόπος». Ο οικονομολόγος Stefan Homburg, με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel που κυκλοφόρησε χθες, απαντά στο ερώτημα που οδηγεί η ελληνική οικονομική κρίση: «Η πτώχευση είναι αναπόφευκτη - με ολέθριες συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

   Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το περιοδικό, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζεται ήδη για το χειρότερο σενάριο, αυτό της χρεοκοπίας, πράγμα… διαχειρίσιμο, κατά τους Γερμανούς.
   «Όταν πρόκειται για την Ελλάδα, η επίμαχη λέξη (πτώχευση) είναι ένα ταμπού για όλους τους ηγέτες και τους κορυφαίους υπουργούς των χωρών της Ε.Ε.», αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του Spiegel. Σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με μια πιθανή πτώχευση της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί απαντούν μονότονα: «Δε θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Σύμφωνα όμως με όσα υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος Stefan Homburg, αυτό είναι αναληθές.
   Ο δρόμος της ευρω-διάσωσης που έχει χαράξει η Ε.Ε., οδηγεί τελικά στην «χρεοκοπία κράτους και σε νομισματική μεταρρύθμιση», αναφέρει χαρακτηριστικά στο περιοδικό Spiegel ο γερμανός οικονομολόγος.
   Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Homburg «αυτή η διαδικασία είναι ήδη μη αναστρέψιμη, ωστόσο κανείς δε θέλει να το πει καθαρά, και να μπει στο Βιβλίο της Ιστορίας ως εκείνος που προκάλεσε την έκρηξη…». Ως εκ τούτου, μεταθέτουν το πρόβλημα στις μεταγενέστερες κυβερνήσεις, ρίχνοντας ζεστό χρήμα στις αγορές που έχουν το πρόβλημα. «Κάποια στιγμή, όμως, αυτό είναι σίγουρο, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες θα ανατινάξουν το σύστημα. Και, δυστυχώς, ελλοχεύει ο μεγάλος κίνδυνος, να μην καταρρεύσει μόνο το ευρώ, αλλά ολόκληρο το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
(πηγή: prionokordela.gr)
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News