«66 δισεκατομμύρια (ευρώ) περικοπές»

2 Ιουλ 2011

 ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): […] Πρώτα για το μέχρι στιγμής πρόγραμμα, γιατί απέτυχε: Τους αριθμούς τους γνωρίζετε. Το έλλειμμα που αντιμετώπισε η χώρα το 2009 το υπολόγισαν στα 36 δισεκατομμύρια. Για να το αντιμετωπίσουν προ Μνημονίου και μετά το Μνημόνιο πέρυσι, πήραν περιοριστικά μέτρα ύψους 30 δισεκατομμυρίων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στην πορεία αυτή έπεφταν συνεχώς έξω και πήραν κι άλλα μέτρα. Μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν πάρει περιοριστικά μέτρα ύψους όχι 30 δισεκατομμυρίων, αλλά 40 δισεκατομμυρίων.

   Τώρα, σχεδιάζουν και επιπλέον μέτρα για τα επόμενα τρία χρόνια. Έτσι, το συνολικό πακέτο των περικοπών θα φτάσει, παρακαλώ, τα 66 δισεκατομμύρια. Κι όμως, το 2015 το αρχικό έλλειμμα των 36 δισεκατομμυρίων δεν θα έχει ακόμα μηδενιστεί. Γιατί; Γιατί βαθαίνουν την ύφεση, αντί να κόβουν το έλλειμμα και έτσι τα νέα μέτρα τα «τρώει» κάθε φορά η ύφεση. Άρα, το πρόβλημα επιτείνεται, δεν λύνεται. Επικαλείται η Κυβέρνηση ως επίτευγμα τη μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Ξεχνά, όμως, ότι έχει αφήσει απλήρωτες υποχρεώσεις σε Έλληνες δικαιούχους για το χρόνο αυτό, για το 2010, ύψους 2,5% του ΑΕΠ. Άρα, η πραγματική μείωση του ελλείμματος το 2010 είναι η μισή απ’ αυτή η οποία εμφανίζεται. Πήραν μέτρα ύψους 10% του ΑΕΠ και πέτυχαν πραγματική μείωση του ελλείμματος 2,5% και όχι 5%. Τα τρία τέταρτα, δηλαδή, των θυσιών πήγαν χαμένες. Και αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία, να και κάποιοι αριθμοί ακόμα: Υπολόγιζαν για τη φετινή χρονιά το έλλειμμα να πέσει κατά 4%. Όμως, το πρώτο πεντάμηνο του 2011 το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 13%. Υπολόγιζαν για το σύνολο της φετινής χρονιάς τα δημόσια έσοδα να αυξηθούν κατά 8,5%. Το πρώτο πεντάμηνο φέτος είχαμε όχι άνοδο 8,5%, αλλά μείωση 7,1%. Δεν έπεσαν, λοιπόν, απλώς έξω στους στόχους. Είχαν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα τα οποία επεδίωκαν. Αυτήν την αποτυχημένη πολιτική θέλουν να συνεχίσουν. Να επιτείνουν την ύφεση, την ανεργία, τα λουκέτα, την υστέρηση των εσόδων, τη διεύρυνση του ελλείμματος. Σε αυτή την πολιτική η Νέα Δημοκρατία ξεκάθαρα λέει «όχι».
   Να και ένας ακόμα αριθμός, αυτή τη φορά για το χρέος: Το υπολόγισαν, λοιπόν, στα τέλη του 2009 στο 127% του ΑΕΠ. Όταν ψηφίστηκε το μνημόνιο, το προέβλεπαν να φτάσει μετά από τέσσερα χρόνια, δηλαδή το 2013, στο 146%. Όμως, μόνο λίγους μήνες αργότερα, στα τέλη του 2010, ήταν ήδη 142%. Τώρα είναι πάνω από 150% και είμαστε μόνο στα μέσα του 2011 και υπολογίζουν –προσέξτε- ότι χωρίς τα νέα μέτρα, το 2015 θα φτάσει στο 200%. Αν αυτό δεν είναι πλήρης αποτυχία της πολιτικής τους και των προβλέψεων, τότε τι είναι; Αυτήν την αποτυχημένη πολιτική ζητούν να συνεχίσουμε και να εγκρίνουμε με την ψήφο μας. […] (Βουλή 28.06.2011)
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News