Οι αντιλήψεις μας είναι πιο παλιές και από τις τρέχουσες συνθήκες

15 Ιουλ 2011

   «Ποτέ δεν σκέφτομαι το μέλλον, έρχεται μόνο του πολύ γρήγορα», είχε δηλώσει ο γνωστός σε όλους μας Albert Einstein, ο οποίος προφανώς αντιλήφθηκε πως οι εξελίξεις είναι μερικές φορές πιο γρήγορες από τις πληροφορίες που έχουμε για τα γεγονότα. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με το Σουδάν, όπου το Νότιο κομμάτι της χώρας αποτελεί και επίσημα ένα νέο κράτος.

   Οι πανηγυρισμοί στους δρόμους της πρωτεύουσας Juba, μόνο ανακούφισης δε μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς ο παγκόσμιος πόλεμος για το πετρέλαιο και τους φυσικούς πόρους έχει ακόμα αρκετά χρόνια εξέλιξης μπροστά του. Τα γεγονότα ως προς τον τομέα της ανεξαρτητοποίησης χωρών της Αφρικής και όχι μόνο, έχουν δρομολογηθεί για τα επόμενα χρόνια, ενώ ήδη εδώ και μήνες παρατηρούμε έντονες αναταράξεις τόσο στην Αφρική όσο και στη Μέση Ανατολή (Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Λιβύη).
   Ο ρόλος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, όπως φαίνεται άλλωστε από τις ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει έως τώρα, είναι κατά βάση ειρηνευτικός, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι χώρες θα μπορούν να πορευτούν ειρηνικά, μέσα σε ένα κλίμα συμφιλίωσης και συνέργειας μακριά από πολέμους και εμφύλιες διαμάχες. Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ αλλά και τα ίδια τα κράτη με τις εσωτερικές διαταραχές, δεν έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν ομοφώνα για τα σύνορα, τις πρώτες ύλες, τον ορυκτό πλούτο, ή ακόμα και την κατάσταση των αντίστοιχων πολιτών τους. Σκεφτείτε πως θα νιώθει ένας πολίτης στο Σουδάν, όταν μέσα σε μία νύχτα πολέμου (σε αυτές τις χώρες ο πόλεμος είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, όπως για την Ελλάδα η διαφθορά), του ανακοινώνουν πως από σήμερα είναι πολίτης ενός νέου κράτους, ανήκει εδαφικά, οικονομικά, πολιτικά και πάνω από όλα κοινωνικά σε ένα νέο περιβάλλον, το οποίο ο ίδιος δεν έχει επιλέξει.
   Το γεγονός και μόνο πως ζούμε στον 21ο αιώνα, το 2011, όπου υπάρχουν κράτη τα οποία δημιουργούνται και ανεξαρτητοποιούνται με όποιο κόστος και αν γίνεται αυτό, τότε αντιλαμβανόμαστε πως όχι μόνο οι εξελίξεις τρέχουν πιο γρήγορα από τις σκέψεις μας, αλλά ότι οι σκέψεις μας και οι αντιλήψεις μας είναι πιο παλιές και από τις τρέχουσες συνθήκες.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News