Θέσεις κομμάτων: Προγραμματικές δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ

3 Μαΐ 2012

   Οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Οικονομία, ως ένα θέμα που απασχολεί όλα τα κομματικά επιτελεία καθώς είναι κυρίαρχο τη δεδομένη στιγμή στην Ελλάδα, αφορούν ενέργειες σχετικά με τη διαμόρφωση της συνείδησης και την ανάπτυξη της συλλογικής οργάνωσης των εργαζόμενων τάξεων.

   Κεντρικοί άξονες και κατευθύνσεις της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για μια στροφή στην οικονομία με κριτήριο τις βασικές κοινωνικές ανάγκες και στόχο τη  διεύρυνση  της σφαίρας των δημόσιων συλλογικών  αγαθών είναι οι εξής:
   Μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων. Ενεργοποίησή  και ενίσχυση του ρόλου  και  των συλλογικών μορφών έκφρασής τους. Ισχυρό κοινωνικό κράτος.  Συλλογικά αγαθά προσβάσιμα σε όλους. Διεύρυνση του δημόσιου χώρου. Προτεραιότητα στα συλλογικά αγαθά. Δημόσιος τομέας στην υπηρεσία της κοινωνίας. Παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη. Οικολογικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Πλήρης αξιοποίηση του πλουτοπαραγωγικού δυναμικού της χώρας (ενέργεια και ειδικά ήπιες μορφές, ορυκτός πλούτος, έδαφος), συνυπολογίζοντας τον πεπερασμένο χαρακτήρα των φυσικών πόρων.
   Γενναίες επενδύσεις στην παιδεία, στην επιστημονική έρευνα, στην αναζήτηση της καινοτομίας και στον πολιτισμό προκειμένου αυτοί οι τομείς να καταστούν πραγματικός άξονας ανάπτυξης. Η πολιτική για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της κοινωνίας μας δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην πλήρη απασχόληση, στη σταθερή εργασία και σε μισθούς που να εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι ο στόχος της πλήρους απασχόλησης και των ποιοτικών θέσεων εργασίας πρέπει να ξαναγίνει κεντρικός στόχος της οικονομικής πολιτικής. Μαζικές προσλήψεις στην υγεία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Άμεσο πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 νέων θέσεων εργασίας με στόχο να αποτραπεί η άνοδος της ανεργίας από την κρίση και να βελτιωθεί το επίπεδο των υπηρεσιών στα νοσοκομεία, σχολεία, Ταμεία και οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας. Θέσπιση και έλεγχο εφαρμογής του 35ωρου-7ωρου-5νθήμερου χωρίς μείωση αποδοχών, με ειδικά μέτρα για τη στήριξη εφαρμογής του μέτρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
   Απαγόρευση των ομαδικών και μεμονωμένων απολύσεων στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, αλλά και των «αναιτιολόγητων» απολύσεων σε όλες τις επιχειρήσεις. Απαγόρευση απολύσεων εργαζομένων άνω των 50 ετών και του μόνου εργαζόμενου γονέα. Όποια επιχείρηση επιδιώκει απολύσεις, υποχρεούται σε άνοιγμα των βιβλίων της και διαχειριστικό έλεγχο με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Αύξηση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις. Εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης των εργατών με αυτή των υπαλλήλων. Η προειδοποίηση της απόλυσης να μην επιφέρει μείωση της δικαιούμενης αποζημίωσης. Κατάργηση όλων των αρνητικών διακρίσεων σε βάρος των νέων, που έχουν θεσπισθεί από το 1992 μέχρι σήμερα.
   Ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των ανέργων κατά τη διάρκεια της ανεργίας. Ειδικά μέτρα για τους μακροχρόνια άνεργους και τους άνεργους άνω των 50 ετών. Κοινωνικά μέτρα κατά τη διάρκεια της ανεργίας, με κάλυψη από τον κρατικό Προϋπολογισμό, όπως:
- Επιδότηση ενοικίου ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
- Αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων στις τράπεζες για στεγαστικά δάνεια.
- Απαγόρευση πλειστηριασμού για 1η κατοικία.
- Απαγόρευση διακοπής νερού και ηλεκτρισμού.
- Απαλλαγή από δημοτικά τέλη.
- Χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς και εκπτωτικής πολιτιστικής κάρτας.
   Οι μερικά απασχολούμενοι και κάτω των 4 ωρών να ασφαλίζονται τουλάχιστον με την ασφαλιστική κλάση (ένσημο) που αντιστοιχεί στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της ΕΓΣΣΕ. Αντικατάσταση των συμβάσεων έργου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και προσωρινής απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
   Άμεση άρση του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 «Παυλόπουλου». Κατάργηση των αντεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων και οδηγιών της Ε.Ε. (οδηγία Μπολγκενστάιν, flexicurity, διευθέτηση συνολικού χρόνου απασχόλησης, ενοικίαση εργαζομένων, προγραμμάτων stage, συμβάσεων έργου κλπ). Κατάργηση των υπεργολαβιών στον δημόσιο τομέα και κάλυψη των διαρκών και μόνιμων αναγκών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Εφαρμογή του νόμου 3488/2006 για την Ίση Μεταχείριση Ανδρών και Γυναικών στους χώρους εργασίας, που αναφέρεται και στην καταδίκη της σεξουαλικής παρενόχλησης.
   Μισθούς και συντάξεις που θα επιτρέπουν ο καθένας να ζει με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Κατάργηση κάθε νομοθετικής ή άλλης προσπάθειας φαλκίδευσης των Κανονισμών Εργασίας και των αμοιβών. Υπεράσπιση του θεσμού των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σ’ όλα τα επίπεδα. Επιχειρησιακών, Κλαδικών και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που καλύπτει τα κατώτερα όρια αποδοχών (μεροκάματα-μισθός ασφάλειας).
   Άμεση εξίσωση των κατώτερων αποδοχών με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ-15, που έχουν καθιερώσει κατώτερες αποδοχές και σε συνδυασμό με τις διορθωτικές αυξήσεις να διαμορφωθούν στα 1.300 € τον μήνα. Άμεση καταβολή σε όλους τους εργαζόμενους μηνιαίων διορθωτικών αυξήσεων 300 ευρώ το 2009 και εφεξής, ως ελάχιστο μέτρο άμυνας του εργατικού εισοδήματος απέναντι στην κρίση.
   Κατώτερη σύνταξη ίση τουλάχιστον με 20 ημερομίσθια της ΕΓΣΣΕ για την κύρια σύνταξη και 5 για την επικουρική και επάνοδος της κύριας σύνταξης στο 80% των συντάξιμων αποδοχών. Επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% των αποδοχών και επιδότηση για όλο το διάστημα της ανεργίας, με κατώτερο όριο το 80% των κατώτερων αποδοχών της ΕΓΣΣΕ. Ειδικό επίδομα ανεργίας για τους νέους και νέες, που γράφονται στις λίστες του ΟΑΕΔ.
   Τη βελτίωση και όχι υποβάθμιση των ασφαλιστικών όρων και παροχών. Τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ορίζονται στα 65 έτη για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες, με προοπτική τη μείωση στα 60 και 55 αντίστοιχα, ανεξάρτητα από ημερομηνία ασφάλισης. Να επανέλθει ο θεσμός της πλήρους συνταξιοδότησης με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Την καθιέρωση κατώτερης σύνταξης ίσης με 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτης και επικουρικής ίσης με 5 ημερομίσθια. Την τροποποίηση του καθεστώτος διαδοχικής ασφάλισης, ώστε να μην οδηγεί σε μείωση των συντάξεων. Την καθιέρωση βιβλιαρίου υγείας για όλους όσους κατοικούν στην Ελλάδα.
   Να επανέλθουν υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο  όλες οι Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί  στους τομείς της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών, των Υδάτινων πόρων - ύδρευσης και των Μεταφορών. Δημιουργία κοινωνικού φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους. Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου και ιδιοκτησίας των υποδομών της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, δρόμοι, τουριστικές εγκαταστάσεις κλπ), που έχουν παραχωρηθεί ή ξεπουληθεί σε ιδιώτες και ελληνικές και ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Ακύρωση των ΣΔΙΤ και των συμβάσεων παραχώρησης.
   Εθνικοποίηση, κάθε Τράπεζας, που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις και τους καταθέτες - καταθέτριές της και χρειάζεται Κρατική στήριξη. Μετεξέλιξη του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), σε τράπεζα ειδικού σκοπού δημοσίου συμφέροντος, με αντικείμενο τη χορήγηση δανείων σε μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.
   Επιλεκτική σεισάχθεια, δηλαδή κατάργηση των τραπεζικών χρεών στις πιο αδύναμες κατηγορίες δανειοληπτών, που αντικειμενικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει. Αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων των ανέργων στις τράπεζες για στεγαστικά δάνεια την περίοδο της ανεργίας τους. Απαγόρευση πλειστηριασμού για 1η κατοικία. Ίδρυση ενός «Εγγυοδοτικού Ταμείου Στέγασης», το οποίο θα παρεμβαίνει ανάμεσα σε τράπεζα και δανειολήπτη, ώστε να αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί κατοικιών. Περιορισμό του ανατοκισμού (πανωτόκια) για όλους, με όριο όχι πάνω από το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Άμεση απαγόρευση της λειτουργίας εισπρακτικών εταιριών.
   Την απόρριψη της ιδιωτικοποίησης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ και τη ριζική ανασυγκρότησή της ως δημόσιας εταιρείας με εθνικό και κοινωνικό ρόλο. Την ακύρωση της απελευθέρωσης του σιδηροδρομικού τομέα και τη ματαίωση των σχεδιασμών υποβάθμισης, συρρίκνωσης και κατατεμαχισμού του ΟΣΕ. Τη ματαίωση της πώλησης των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης.
   Θεσμοθέτηση της 2χρονης προσχολικής, της 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, του Ενιαίου Λυκείου, Θεωρίας και Πράξης ως μοναδικού τύπου Λυκείου. Ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων του ενιαίου Λυκείου. Αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα πρόσβασης και κατοχύρωση της αυτοτέλειάς του και μέχρι τότε κατάργηση της Βάσης του 10.
   Όχι στην υποχρεωτική στράτευση στα 18. Μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 6 μήνες, αναγνώριση του δικαιώματος άρνησης για λόγους συνείδησης. Εναλλακτική κοινωνική θητεία ίσης διάρκειας με τη στρατιωτική. Τη διασφάλιση του απόρρητου των επικοινωνιών. Την αποστρατιωτικοποίηση των σωμάτων ασφαλείας και τον αφοπλισμό των αστυνομικών μονάδων στη διάρκεια κινηματικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων. Την κατάργηση των ειδικών μονάδων (ΜΑΤ, ΕΚΑΜ) και των ειδικών σωμάτων (ειδικοί φρουροί, συνοριοφύλακες, αγροφυλακή). Την απαγόρευση της χρήσης χημικών αερίων και πλαστικών σφαιρών σε διαδηλώσεις, απεργίες και κάθε είδους συλλογικές κινητοποιήσεις.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Έγινε προσπάθεια για την καλύτερη απεικόνιση των δεσμεύσεων του κόμματος σε ένα άρθρο, ωστόσο οι δεσμεύσεις εξελίσσονται ανάλογα των γεγονότων. Για οποιαδήποτε ένσταση επικοινωνήστε με το Onus News
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News