Οι πρώτες αντιδράσεις για τη διάσωση της Ισπανίας

11 Ιουν 2012

   Σε αυτό το κλίμα, κάποιοι χαίρονται, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αλλά και οι Αμερικάνοι, με τον Τίμοθι Γκάιτνερ, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Το μέλλον είναι πλέον εξαιρετικά απρόβλεπτο.

   Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Χαιρετίζω, όπως και οι άλλοι συνάδελφοι του Eurogroup, την αποφασιστικότητα της ισπανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση (των τραπεζών) και μέσω του προγράμματος αυτού να έχει πρόσβαση στο ευρωπαϊκό ταμείο βοήθειας (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) ή στο ταμείο διάσωσης (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) με τους αντίστοιχους όρους. Το ΕΤΧΣ είναι έτοιμο να χορηγήσει τα χρήματα που ανταποκρίνονται σε ένα αίτημα της Ισπανίας. Θα ήταν ακόμη καλύτερο αν ο ΕΜΣ, ο οποίος είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί».
   Και συνεχίζει: «Εκφράζω την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι "η Μαδρίτη αναμένει τα αποτελέσματα μιας δεύτερης ανεξάρτητης αξιολόγησης της ανάγκης των τραπεζών της για να καταθέσει ένα συγκεκριμένο αίτημα. Η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο και η Γερμανία, όπως και οι άλλες χώρες και οι θεσμοί της ευρωζώνης και πιθανώς το ΔΝΤ, θα συνοδεύσει και θα υποστηρίξει την Ισπανία στην εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα».
   Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ανακοίνωσε ότι: «Χαιρετίζουμε τα μέτρα που έλαβε η Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος και τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων της να της προσφέρουν υποστήριξη. Αυτά είναι σημαντικά βήματα για την υγεία της ισπανικής οικονομίας και είναι συγκεκριμένα βήματα στο δρόμο προς την χρηματοπιστωτική ένωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα».
   Τέλος ικανοποίηση και από την κ. Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία δήλωσε: «Εκφράζω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τη δήλωση του Eurogroup, η οποία συμπληρώνει τα μέτρα που έλαβαν οι ισπανικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες για να ενισχύσουν το τραπεζικό τους σύστημα και η οποία προσφέρει ένα αξιόπιστο τείχος προστασίας στις πιο αδύναμες τράπεζες. Το ΔΝΤ είναι σε ετοιμότητα, όσον αφορά την πρόσκληση των μελών του Eurogroup, για να υποστηρίξει την εφαρμογή και την επιτήρηση αυτής της χρηματοπιστωτικής βοήθειας μέσω τακτικών αναφορών».
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News