Δραχμή, Ευρώ ή Δολάριο;

17 Ιουν 2012

   Σε αυτό το άρθρο, ας δούμε συνοπτικά τις άμεσες συνέπειες της επιστροφής στη δραχμή, και των επιλογών μεταξύ ευρώ ή ακόμα και του δολαρίου. Τα αποτελέσματα οποιασδήποτε συνέχειας στο οικονομικό μας μοντέλο, είναι απολύτως σε θεωρητικό επίπεδο, και επαναλαμβάνω θα καθοριστούν βάσει αυτών που θα ηγηθούν των προσπαθειών.


   Τι θα γίνει με την επιστροφή μας στη δραχμή
   Οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων θα αυξηθούν, ενώ οι Έλληνες παραγωγοί θα κάνουν προσπάθειες για να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, ως αποτέλεσμα των νέων συνθηκών. Οι Έλληνες θα πληρώνονται σε δραχμές τους μισθούς και τις συντάξεις τους, ενώ θα μειωθεί η αγοραστική τους δύναμη. Οι καταθέσεις θα μετατραπούν εξίσου σε δραχμές, ενώ ο πληθωρισμός θα καλπάζει λόγω της νομισματικής υποτίμησης κατά 50%. Τα κρατικά δάνεια θα παραμείνουν σε ευρώ, άρα το χρέος θα διπλασιαστεί. Κοινωνικά προβλήματα θα υπάρχουν, σε βαθμό που και σήμερα εντοπίζονται (βλέπε εγκληματικότητα, λαθρομετανάστες). Θα υποστούμε ίσως μία απότομη πτώση του επιπέδου ζωής, έχοντας όμως πάντα στον ορίζοντα ένα μέλλον με νέες αναδιανεμημένες ευκαιρίες.

   Ευρώ ή Δολάριο;
   Εάν επιλέξουμε το δρόμο του ευρώ και της μη χρεοκοπίας, η Ελλάδα θα συνεχίσει το παιχνίδι των δανειακών συμβάσεων, λόγω της ύπαρξης ελλειμμάτων τόσο στις κρατικές υποχρεώσεις, όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή. Όμως με πολιτικές λιτότητας μπορεί να γίνει απότομα. Η βιώσιμη οδός σίγουρα δεν περνά από δρόμους λιτότητας, αλλά ανάπτυξης και λαϊκής ευημερίας. Το ευρώ αποδεικνύεται αδύναμο, όμως ακόμα και η λύση του πάντοτε ισχυρού δολαρίου, αποτελεί έμπνευση δομημένης λιτότητας. Η Ελλάδα χρεοκόπησε πολλές φορές, αλλά ανέκαμψε χάρη στη δραχμή σε συνδυασμό με τα δάνεια και τις ευρωπαϊκές-αμερικανικές επιδοτήσεις. Και τα δύο νομίσματα έχουν χρησιμοποιηθεί από μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης, όπου κυριαρχεί ένα σχήμα οικονομικής στασιμότητας.

   Ο πλανήτης κινδυνεύει από τα μεγάλα αφεντικά, όχι από τους λαούς και τα νομίσματα. Καλή Ψήφο!
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News