Η κρίση φέρνει ξανά τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα στην Ελλάδα

26 Αυγ 2012

   Μετά από πολλά χρόνια απουσίας τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα επιστρέφουν στην Ελλάδα. Αιτία είναι η οικονομική κρίση στην χώρα, αλλά και η επιδείνωση των ελληνογερμανικών σχέσεων. Πρώτο πολιτικό ίδρυμα γερμανικού κόμματος ήταν το σοσιαλδημοκρατικό Φρίντριχ Έμπερτ που ιδρύθηκε ήδη τη δεκαετία του ‘20.

   Βασικός του στόχος τότε ήταν η πολιτική εκπαίδευση στελεχών του κόμματος, η προώθηση των σοσιαλδημοκρατικών ιδεών αλλά και επαφές με το εξωτερικό. Το βασικό αυτό τρίπτυχο παρέμεινε και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν και τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στη γερμανική βουλή άρχισαν να ιδρύουν τα δικά τους ιδρύματα με τελευταίο το Ρόζα Λούξεμπουργκ του Κόμματος της Αριστεράς αρχές του ‘90.
   Όλα τα πολιτικά ιδρύματα χρηματοδοτούνται σήμερα από το γερμανικό κράτος ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα των κομμάτων στα οποία πρόσκεινται. Στόχος όλων για τη δουλειά τους στο εξωτερικό είναι σε συνεννόηση με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, η προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και το κράτος, η ενίσχυση μη κυβερνητικών οργανώσεων, η εκπαίδευση και εξειδίκευση των στελεχών τους, αλλά και η συνεργασία των ιδρυμάτων με τις συγγενικές πολιτικές δυνάμεις στην εκάστοτε χώρα.

   Ο Χρήστος Κατσιούλης και η Νικόλ Κατσιούλη
   Εκτός από αυτούς τους κοινούς στόχους, υπάρχει και ένας άτυπος καταμερισμός εργασίας. Τα ειδικά θέματα του σοσιαλδημοκρατικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Αθήνα, τα περιγράφει η συνδιευθύντρια του παραρτήματος Νικόλ Κατσιούλη που μοιράζεται την θέση της με τον σύζυγό της, τον Ελληνογερμανό Χρήστο Κατσιούλη, ως εξής:
   «Θα πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις με Γερμανούς και Έλληνες συνδικαλιστές. Θα δώσουμε εντολές για έρευνες όπως για την ανεργία στους νέους και μέτρα για την καταπολέμησή της. Θα διοργανώσουμε περιφερειακά συνέδρια με ειδικά θέματα, όπως τον οικολογικό τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ή και τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης. Και θα προωθήσουμε τον διάλογο ανάμεσα στα δύο αδελφά κόμματα ΠΑΣΟΚ και γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD)».

   Το χριστιανοδημοκρατικό Κόνραντ Άντενάουερ και το πράσινο Χάινριχ Μπελ
   Από την οδό Νεοφύτου Βάμβα στο Κολωνάκι, όπου βρίσκεται η έδρα του Φρίντριχ Έμπερτ, ως την οδό Μουρούζη, είναι μόνον μερικά λεπτά. Εδώ στεγάζεται το δεύτερο μεγάλο γερμανικό πολιτικό ίδρυμα: το χριστιανοδημοκρατικό Κόνραντ Άντενάουερ. Έλληνες εταίροι της διευθύντριας Σουζάνα Φογκτ στην Ελλάδα, είναι πρωταρχικά το Ίδρυμα Καραμανλή και η Νέα Δημοκρατία, αλλά βέβαια και άλλοι φορείς από το χώρο της κοινωνίας, της επιστήμης και τις οικονομίας. Ως βασικά θέματα ενασχόλησης της στην Ελλάδα η Σουζάνα Φογκτ αναφέρει μεταξύ άλλων:
   «Θέλουμε σε συνεργασία με Έλληνες εταίρους να συζητήσουμε τόσο για θέματα της οικονομίας και του θεσμικού πλαισίου οικονομικής δραστηριότητας, όσο και για ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στις δύο χώρες, και όχι μόνο. Θέλουμε επίσης να προβάλουμε το θέμα της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, την ευθύνη που έχει ο καθένας για την κοινωνία και το κράτος, πως δηλαδή θα μπορούσε να γεφυρωθεί το μεγάλο κενό εμπιστοσύνης που επικρατεί ανάμεσα στην κοινωνία και το κράτος».

   H Όλγα Δρόσου από το ίδρυμα Μπελ
Την Θεσσαλονίκη επέλεξε το πράσινο ίδρυμα Χάινριχ Μπελ για έδρα του στην Ελλάδα. Εκπρόσωπος του εδώ είναι η Όλγα Δρόσου που μετά από δεκαετίες στη Γερμανία επέστρεψε στην γενέτειρά της. Βέβαια δεν αυτός ο λόγος που το ίδρυμα Μπελ επέλεξε την Θεσσαλονίκη για έδρα, θα μας πει η κ. Δρόσου, αλλά οι οικολογικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η νέα δημοτική αρχή και το γεγονός ότι έχει θέσει ως στόχο μια μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα του δήμου. Σε αυτά τα πλαίσια θα κινηθεί άλλωστε και η δραστηριότητα του ιδρύματος Μπελ στην Ελλάδα.
(Πηγή: DW)
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News