Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο πρακτορείο Reuters

29 Οκτ 2012

   «Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να διαπραγματευτεί με την τρόικα και την ΕΕ μια συμφωνία για τα νέα μετρά. Αυτό θα έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Τι θα κάνει το κόμμα σας όταν πάει στην Βουλή και γιατί;

   Για εμάς είναι εύκολη η απάντηση θα καταψηφίσουμε το νέο πρόγραμμα. Δύσκολη είναι η απάντηση για τα τρία κόμματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση γιατί τα τρία αυτά κόμματα υποσχεθήκαν πριν από τρεις μήνες ότι θα επαναδιαπραγματευθούν το Μνημόνιο κι ότι δε θα έρθουν νέα μετρά οριζόντιας περικοπής σε μισθούς και συντάξεις.
   Για εμάς δεν πρόκειται για ζήτημα κοινοβουλευτικής τακτικής. Κατά την άποψή μας αν επιβληθούν αυτά τα μετρά, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση, έχουμε ήδη 20% μείωση του ΑΕΠ, πράγμα το όποιο καταδεικνύει μια πρωτοφανή κατάσταση. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία για μια χώρα σε καιρό ειρήνης. Η Ελλάδα μοιάζει πια με χώρα καταστραμμένη από πόλεμο.

   Υπάρχουν κάποιες φήμες στην Ελλάδα για παραιτήσεις μελών και από το κόμμα σας ώστε να προκληθούν εκ νέου εκλογές. Θεωρείτε ότι αυτή η στιγμή είναι η κατάλληλη για νέες εκλογές στην Ελλάδα;
   Σε μια δημοκρατία υπάρχει ένας Συνταγματικά κατοχυρωμένος χρόνος για την διάρκεια της διακυβέρνησης, αλλά είναι επίσης το ίδιο το Σύνταγμα, το όποιο με το τελευταίο του Άρθρο, προστατεύει την ιδία τη Δημοκρατία. Αν οι κυβερνήσεις έρχονται υποσχόμενες κάποια πράγματα, κάνουν ακριβώς τα αντίθετα και η πολιτική τους βρίσκεται σε δυσαρμονία με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λάου τότε οι κυβερνήσεις αυτές δεν μπορούν να αντέξουν. Για εμάς προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί το να αποτρέψουμε αυτή την πολιτική. Γι αυτό και πιστεύουμε ότι δεν είναι ώρα για επικοινωνιακού χαρακτήρα κόλπα, δεν είναι ώρα να προκαλέσουμε με τεχνητό τρόπο την πτώση της κυβέρνησης, αλλά είναι ώρα να αντισταθούμε σε αυτή την πολιτική και πιστεύουμε ότι σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκουμε συμμάχους, όχι μονό σε όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, αλλά και στους πολίτες που από φόβο ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

   Αν ψηφίσετε εναντίον των νέων μέτρων η Ελλάδα ρισκάρει να χρεοκοπήσει καθώς χρειάζεται χρήματα για να πληρώσει αυτό το χρέος το οποίο διογκώνεται. Είστε έτοιμος να πάρετε το ρίσκο αυτό;
   Η Ελλάδα είναι ήδη μια χρεοκοπημένη χώρα. Δεν έχουν ακόμα χρεοκοπήσει οι τράπεζές της διότι αν χρεοκοπήσουν οι ελληνικές τράπεζες θα απειληθεί με χρεοκοπία συνολικά το Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Και οι ελληνικές τράπεζες είναι ζόμπι. Δεν είναι πραγματικές τράπεζες. Είναι ανοιχτές και μπορούν τα ΑΤΜ να δίνουν χρήματα, ακριβώς διότι η ΕΚΤ μπορεί να τους δίνει ρευστότητα. Και τους δίνει ρευστότητα όχι από φιλευσπλαχνία, από φιλανθρωπία απέναντι στην Ελλάδα, αλλά γιατί ξέρουν παρά πολύ καλά ότι το ρίσκο της κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι δυσανάλογο με το όφελος μιας τέτοιας προοπτικής.
   Σας θυμίζω ότι ήδη έχουν βγει έρευνες εγνωσμένων Ευρωπαϊκών ιδρυμάτων  που κοστολογούν τη δυνατότητα εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, με την πιθανότητα διάλυσης της ευρωζώνης. Και το κόστος αυτό φτάνει στα 17 τρις ευρώ για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, γιατί μια τέτοια εξέλιξη δε θα έχει επίδραση μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
   Με αφορμή την κουβέντα μας για τις ελληνικές τράπεζες θα ήθελα να σας πω το έξης. Στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα έχει πολύ μεγάλες διάφορες με το σύστημα στην υπόλοιπη Ευρώπη, όσον αφορά στη λειτουργία της Δημοκρατίας.
   Στην Ελλάδα δεν κυβερνούν στην πραγματικότητα τα πολιτικά κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση. Στην Ελλάδα την πραγματική εξουσία έχει μια χρεοκοπημένη τραπεζοκρατία, σε συνεργασία με ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και με τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν.

   Τελικά τι θα κάνατε με την ΕΕ και την Τρόικα αν ήσασταν εσείς κυβέρνηση; Ποιες είναι οι πολιτικές που θα εφαρμόζατε στην προσπάθειά σας να σώσετε την Ελλάδα;
   Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό το οποίο υποσχεθήκαμε στις προηγούμενες εκλογές και βρεθήκαμε με το 27% του ελληνικού λαού. […] Θα ακυρώσουμε το μνημόνιο διότι δεν έχει νόημα να δίνεις ένα φάρμακο το οποίο εξασθενεί τον ασθενή, όταν αυτός μάλιστα βρίσκεται ένα βήμα πριν το θάνατο, θα επαναδιαπραγματευθούμε τη δανειακή σύμβαση και θα διεκδικήσουμε μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, με συμμαχίες με χώρες του ευρωπαϊκού νότου, στην κατεύθυνση της λύσης που δόθηκε για το δημόσιο χρέος της Γερμανίας το 1953. Δηλαδή μια ευρωπαϊκή διάσκεψη με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους όλων των χωρών της ευρωζώνης, με μορατόριουμ στην αποπληρωμή των τόκων, ρήτρα ανάπτυξης, ώστε να αποπληρώνεται το χρέος από οικονομία που βρίσκεται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και ταυτόχρονα θα διεκδικήσουμε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη. Δηλαδή να γίνει εργαλείο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
   Πιστεύουμε λοιπόν ότι η μόνη βιώσιμη προοπτική είναι να γυρίσουμε στην Ευρωπαϊκή ιδέα, στην ιδέα της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της Δημοκρατίας. Επιπλέον, ένας μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, είναι αυτή η πολιτική της κοινωνικής διάλυσης να δημιουργήσει φαινόμενα πολιτικά, όπως αυτό που ζούμε στην Ελλάδα με την επανεμφάνιση των νεοναζί και της διείσδυσης των φασιστικών ιδεών μέσα στην κοινωνία. Είναι φαινόμενα που θυμίζουν έντονα τι συνέβη στη δημοκρατία της Βαϊμάρης το 29-33 που ανέδειξε τους εθνικοσοσιαλιστές στην ηγεσία της Γερμανίας.
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News