Δικαίωμα σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης κατά τη μετανάστευση σε χώρα της ΕΕ

8 Δεκ 2012

   Αν λαμβάνετε παροχές ανεργίας από τη χώρα στην οποία περάσατε σε καθεστώς ανεργίας, η μετάβασή σας στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας δε θα επηρεάσει τα δικαιώματά σας ή τα δικαιώματα της οικογένειάς σας (ασφάλιση ασθενείας, οικογενειακό επίδομα, σύνταξη αναπηρίας ή γήρατος, κ.λπ.).

   Για να καλύπτεστε τόσο εσείς όσο και η οικογένειά σας από ασφάλιση ασθενείας κατά την προσωρινή σας διαμονή στο εξωτερικό, μη ξεχάσετε την Ευρωπαϊκή σας Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας. Μόλις βρείτε εργασία θα ισχύουν διαφορετικοί κανόνες κοινωνικής ασφάλισης.
   Αν δεν λαμβάνετε παροχές ανεργίας και θέλετε να αναζητήσετε εργασία σε μια άλλη χώρα της ΕΕ, θα έχετε δικαίωμα κοινωνικής ασφάλισης (ασφάλιση ασθενείας, οικογενειακό επίδομα, κ.λπ.) στη χώρα διαμονής σας. Η χώρα διαμονής σας είναι η χώρα στην οποία ζείτε συνήθως ή στην οποία βρίσκονται τα συμφέροντά σας. Οι αρχές κοινωνικής ασφάλισης διαθέτουν έναν κατάλογο με κριτήρια που τις βοηθούν να αξιολογούν ποια χώρα πρέπει να θεωρείται ως χώρα διαμονής. Η απόφαση για το ποια χώρα θα θεωρείται ως τόπος κατοικίας σας θα λαμβάνεται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και όχι από εσάς.
   Ακόμη και αν δεν έχετε επαρκείς πόρους για σας και την οικογένειά σας, δεν είναι δυνατό να υποχρεωθείτε να εγκαταλείψετε τη νέα σας χώρα εφόσον μπορείτε να αποδείξετε ότι εξακολουθείτε να αναζητάτε εργασία και έχετε αρκετές πιθανότητες να βρείτε δουλειά. Κρατήστε αντίγραφα των αιτήσεών σας για θέσεις εργασίας, των προσκλήσεων σε συνεντεύξεις και κάθε απάντηση σε αιτήσεις σας.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News