ΔΝΤ: Οι στόχοι είσπραξης οφειλών και ελέγχων δεν επιτυγχάνονται

5 Ιαν 2013

   Σύμφωνα με έγγραφο του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι στόχοι είσπραξης οφειλών και ελέγχων δεν επιτυγχάνονται. «Σημαντικές οφειλές παραμένουν εγγεγραμμένες στα βιβλία -53 δισεκατομμύρια ευρώ- από τις οποίες πιθανόν να μπορεί να εισπραχθεί το 15 με 20 τοις εκατό».

   Σημαντικά ποσά δεν είναι εισπράξιμα και πρέπει να διαγραφούν ώστε να γίνει μεγαλύτερη επικέντρωση σε οφειλές που έχουν προοπτικές είσπραξης, προτείνει το ΔΝΤ. Μάλιστα αναφέρει πως πολλές περισσότερες οφειλές θα μπορούσαν να εισπραχθούν αν γίνονταν ορισμένες σημαντικές αλλαγές σε συστήματα και στη νομοθεσία.

   Τι προτείνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του, για τη δημιουργία:
(1) Αυτόματων υπενθυμίσεων και προειδοποιήσεων, ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές κάτω από € 3.000 η κάθε μια (συλλογικού ύψους € 1,1 δισεκατομμυρίου).
(2) Ενός τηλεφωνικού κέντρου για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, το οποίο θα αναπτυχθεί με βάση τις πετυχημένες διευθετήσεις που καθιερώθηκαν για την παρακολούθηση όσων δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ. Η εφαρμογή του θα απαιτήσει σχετικό προσωπικό και περαιτέρω μηχανογραφική υποστήριξη.
(3) Αυτόματη (αναγκαστική) άμεση χρέωση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών -αυτό θα απαιτήσει νομοθετικές αλλαγές, διαδικασίες που θα συμφωνηθούν με τις τράπεζες και αλλαγές μηχανογραφικών συστημάτων.
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News