Αποσπασματικά η απολογία Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, για τη Λίστα Λαγκάρντ

20 Ιαν 2013

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (πρώην Υπουργός Οικονομικών): […] Στις αρχές του καλοκαιριού του 2010 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ με ενημέρωσε ότι οι γαλλικές αρχές είχαν στην κατοχή τους στοιχεία που είχαν υποκλαπεί για καταθέσεις Ελλήνων πολιτών σε συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα και ότι θα ήταν διατεθειμένες να στείλουν τις πληροφορίες αυτές στις ελληνικές αρχές, κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων.


   Από τη Γαλλία στην Ελλάδα
   Σε ένα από τα επόμενα συμβούλια Υπουργών Οικονομικών ζήτησα από τη Γαλλίδα Υπουργό Οικονομικών να στείλει στις ελληνικές αρχές τα εν λόγω στοιχεία. Εκείνη επιφυλάχθηκε να εξετάσει το θέμα και σε επόμενη συνάντηση, αφού μου επεσήμανε το ευαίσθητο του ζητήματος, συμφώνησε να σταλούν και μας παρέπεμψε στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου της. Ζήτησα από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών να έρθει σε επαφή με το Γάλλο ομόλογό του και τον Οκτώβρη του 2010 τα στοιχεία αυτά έφθασαν στην Αθήνα, αφού προηγουμένως ο Έλληνας πρέσβης είχε παραλάβει από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών.

   Η μορφή των δεδομένων
   Επρόκειτο για πληροφορίες αποθηκευμένες σε ψηφιακό δίσκο, ένα cd χωρίς διακριτικά, με ένα σύνολο περίπου 2.000 αρχείων τύπου excel, το καθένα από τα οποία αντιστοιχούσε σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο και περιείχε τα στοιχεία του προσώπου αυτού και τα οικονομικά στοιχεία που το αφορούσαν κατά το χρόνο που η πληροφορία υπεκλάπη από την ελβετική τράπεζα, δηλαδή, περίπου το 2007.

   Η διαρροή των ονομάτων
   Ζήτησα από συνεργάτη μου να μου δώσει μια εικόνα του συνολικού ποσού των καταθέσεων και να καταγράψει τους μεγαλύτερους καταθέτες. Μου ανέφερε ότι οι καταγεγραμμένες καταθέσεις στα αρχεία άθροιζαν περί τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ότι από τις περίπου δύο χιλιάδες περιπτώσεις πάνω από τις μισές φαίνονταν με μηδενικές καταθέσεις και ότι το άθροισμα των καταθέσεων είκοσι περίπου ατόμων αντιστοιχούσε στο ήμισυ περίπου του συνόλου. Ενδεικτικά, η μεγαλύτερη ήταν το γνωστό πλέον ποσό των 550 εκατομμυρίων δολαρίων.
   Ο συνεργάτης μου μού έδωσε σε χαρτί τα είκοσι περίπου ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις και μου επέστρεψε το cd. Ζήτησα από το γραφείο μου να γίνει ένα αντίτυπο του ηλεκτρονικού φακέλου με τα δύο χιλιάδες περίπου αρχεία σε usb και να φυλαχθεί το cd, χωρίς να ενημερώσω για το περιεχόμενό του.

   Πρώτη επαφή με Καπελέρη, και ΣΔΟΕ
   Κάλεσα στο γραφείο μου τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, κ. Καπελέρη, του έδωσα τα εν λόγω περίπου είκοσι ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις ζητώντας του να κάνει έναν πρώτο έλεγχο στα στοιχεία αυτά για να αξιολογηθεί αν υπάρχει ή όχι φορολογικό ενδιαφέρον.
   Ο κ. Καπελέρης διεξήγαγε σχετική έρευνα. Στη συνέχεια με ενημέρωσε ότι από τα πρώτα στοιχεία που είχε συλλέξει προέκυπταν ενδείξεις ότι για συγκεκριμένα πρόσωπα παρόμοιου είδους καταθέσεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν, από πρώτη άποψη, από το φορολογικό τους προφίλ.

   Η συνάντηση στο Νταβός για Ελβετικές καταθέσεις
   Στο τέλος του Ιανουαρίου του 2011 συμμετείχα στο Οικονομικό φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία. Εκεί συναντήθηκα με την ομόλογό μου Ελβετή Υπουργό Οικονομικών. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εκ των προτέρων και το θέμα της ήταν η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης για σύναψη διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Ελβετίας για τη μεταβίβαση πληροφοριών σχετικά με το σύνολο των Ελλήνων με καταθέσεις σε όλες τις ελβετικές τράπεζες, αντίστοιχες με τις συμφωνίες που διαπραγματεύονταν ήδη χώρες όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία.

   Η ξαφνική αντικατάσταση Καπελέρη με Διώτη
   Το Μάρτιο του 2011 ο κ. Καπελέρης αντικατέστησε τον μέχρι τότε Γενικό Γραμματέα Φορολογίας κ. Γεωργακόπουλο και το Μάιο επελέγη ως Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ ο τέως Εισαγγελέας κ. Διώτης.
   Στις αρχές Ιουνίου του 2011 σε συνεργασία με τον κ. Διώτη συζητήσαμε τα στοιχεία που είχαμε λάβει από τη Γαλλία. […] Και του παρέδωσα τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία σε μορφή USB, για να συνεχιστούν οι έρευνες σε όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

   Πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης
   Γιατί αντιγράφηκε το cd σε usb; Επειδή είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης και για να υπάρχει ένα αντίγραφο των στοιχείων που λάβαμε. Και εδώ να τονίσω κάτι, γιατί υπάρχει μία ολόκληρη φιλολογία για συνεργάτες μου. Αν υπάρχει ευθύνη, όποια ευθύνη, αυτή βαρύνει αποκλειστικά εμένα. Κανέναν άλλον! Όσοι και όποιοι έκαναν το αντίγραφο σε usb, ενήργησαν αυστηρά υπό τις οδηγίες μου.

   Δεν έχασα το πρωτότυπο cd
   Πώς είναι δυνατόν να έχασα το πρωτότυπο cd; Απάντηση: Δεν έχασα το cd. Το έδωσα στη γραμματεία μου για φύλαξη. Και δεν γνωρίζω πού είναι σήμερα, αν δηλαδή παραμένει κάπου στο Υπουργείο ή τι άλλο συνέβη, σε μια περίοδο όπου όλοι γνωρίζουν την τεράστια καθημερινή πίεση και δουλειά που υπήρχε. […] (Βουλή 17.01.2013)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News