Αποκλειστική συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, στο Bloomberg

9 Φεβ 2013

   Για το πότε αναμένεται ανάκαμψη στην Ελλάδα: Σύμφωνα με τις περισσότερες προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένων του ΔΝΤ και της Κομισιόν, περιμένουμε ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2014. Σταδιακά, όμως, μήνα με το μήνα, τρίμηνο με το τρίμηνο, ίσως η ανάκαμψη έρθει νωρίτερα, στα τέλη του 2013.

   Το ΔΝΤ περιμένει 0,6% το 2014. Αυτού του είδους την ανάκαμψη αναμένετε;
   Περίπου τόσο. Τώρα πια ο φόβος για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ έχει μειωθεί σημαντικά. Χρήματα και καταθέσεις επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες. Κάναμε πολλές μεταρρυθμίσεις, απελευθερώσαμε αγορές και επαγγέλματα. Φυσικά, υπάρχει ακόμη δρόμος, αλλά έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις και στο παρελθόν, όπως η απελευθέρωση της αδειοδότησης φορτηγών, η άρση του καμποτάζ, το άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων, των μηχανικών και άλλων επαγγελμάτων. […] Το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον κόσμο. Έχουμε  κάνει περικοπές στους μισθούς, οι φόροι αυξήθηκαν.  Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο.
   Υπάρχει περίπτωση να δούμε κρατικοποιήσεις ελληνικών τραπεζών;
   Εξαρτάται από τι εννοεί κανείς ως κρατικοποίηση. Ακόμη και στη Βρετανία το μεγαλύτερο μέρος του (τραπεζικού) συστήματος έχει κρατικοποιηθεί. Στην Ελλάδα το κράτος θα συμμετάσχει με ένα μεγάλο ποσοστό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θέλει να διοικήσει τις τράπεζες. Μπορούμε να έχουμε σταθερότητα μέσω αυτής της συμμετοχής του ΤΧΣ, αλλά αυτό δεν σημαίνει καθημερινή παρέμβαση στη διοίκηση των τραπεζών.
   Για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό  περίπου 9,5 δισ. ευρώ το 2015-2016 και εάν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα λιτότητας:
   Τα μέτρα λιτότητας που αποφασίσαμε με τους προϋπολογισμούς του 2013-2014 είναι τα τελευταία. Μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα χρειαστεί περαιτέρω λιτότητα. Όπως γνωρίζετε υπάρχει παραδοχή από το ΔΝΤ ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν υπερβολικά με δεδομένο το στόχο. Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από αυτό. Δεν πιστεύω ότι περαιτέρω λιτότητα είναι η λύση στο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Τώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη και ιδιωτικοποιήσεις.
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News