Η αγορά συναλλάγματος και οι ισοτιμίες

7 Φεβ 2013

   Η Αγορά Συναλλάγματος περιλαμβάνει τις εξής δύο σημαντικές έννοιες και εργαλεία: 1) την τρέχουσα αγορά συναλλάγματος, και 2) την προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος. Η τρέχουσα αγορά εξυπηρετεί κυρίως το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, ενώ η προθεσμιακή αφορά την σύναψη συμβολαίου για αγορά συναλλάγματος σε προκαθορισμένη τιμή και ημερομηνία.

   Από το 1973, έχει υιοθετηθεί (παγκοσμίως) το σύστημα των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών. Πρόκειται για ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο η τιμή ενός νομίσματος μπορεί να αναλυθεί με τα εργαλεία της ζήτησης και της προσφοράς.
   Η ζήτηση εξαρτάται από το τι μπορεί να αγοράσει το νόμισμα. Η προσφορά ενός νομίσματος ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τη ζήτηση για το ξένο νόμισμα. Η τιμή ισορροπίας (τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) καθορίζεται στο σημείο όπου τέμνονται οι καμπύλες ζήτησης και προσφοράς.
   Επίσης, αξίζει να γίνει αναφορά και στα εναλλακτικά καθεστώτα συναλλαγματικών ισοτιμιών. Αναλυτικότερα υπάρχουν δύο διαφορετικά ήδη: 1) Κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες, όπου δεν υπάρχει κρατικός παρεμβατισμός, με τη συναλλαγματική ισοτιμία να καθορίζεται με βάση τη ζήτηση και την προσφορά του νομίσματος, και 2) Σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, όπου η συναλλαγματική ισοτιμία καθορίζεται από τις νομισματικές αρχές της χώρας.
   Σε αυτή την περίπτωση οι νομισματικές αρχές, όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα, παρεμβαίνουν στην αγορά συναλλάγματος προκειμένου να διατηρήσουν την προκαθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία, πάντα με την προϋπόθεση ότι ακολουθούν πιστά και νόμιμα τους όρους που θέτει η ίδια η αγορά.
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News