Το τοπίο των ΜΜΕ στην Ελλάδα της δεκαετίας το 1990

29 Μαρ 2013

1993, Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών αρχίζει να λειτουργεί ο τηλεοπτικός ΣΚΑΪ. 1994, Το κανάλι 29-Ελεύθερη Τηλεόραση δίνει τη θέση του στο STAR TV. 1994, Στις 29 Σεπτεμβρίου αρχίζει να λειτουργεί το πρώτο συνδρομητικό κανάλι, Filmnet, στη χώρα, με μηνιαία συνδρομή 6.500 δραχμές.
1995, Ψηφίζεται ο νόμος 2328 για τα ΜΜΕ, γνωστός και ως «νόμος Βενιζέλου», που στην πράξη αποτυπώνει, κωδικοποιεί και εν μέρει νομιμοποιεί την υπάρχουσα κατάσταση στα ΜΜΕ αλλά και προβλέπει την έκδοση 35 Προεδρικών Διαταγμάτων για την εφαρμογή του. Ο νόμος έρχεται μερικούς μήνες αργότερα μετά τις πιέσεις που άσκησαν οι μεγαλύτεροι εκδότες και ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί κατά των media shops. Στα άρθρο 5 παρ. 1 του νόμου 2328 αναφέρεται ότι «άδειες που έχουν χορηγηθεί σε ανώνυμες εταιρείες ή δημοτικές επιχειρήσεις κατά το άρθρο 4 του νόμου 1866/1989 εξακολουθούν να ισχύουν για διάστημα ενός έτους από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού. Μετά τη λήξη του ακολουθεί η διαδικασία ανανέωσης που προβλέπεται στο άρθρο 2 του παρόντος νόμου». Όμως τίποτε από αυτά δεν πραγματοποιείται και οι άδειες δεν εκδίδονται, για μια ακόμη φορά.
1995, Οι έλληνες βλέπουν τηλεόραση περισσότερο από τρεις ώρες τη μέρα. Η τηλεόραση αποσπά το 70% της διαφημιστικής δαπάνης. 1995, Αρχίζει η λειτουργία του το κανάλι 5, το οποίο το 1999 αποκαλείται ALTER 5. 1995, Στις 29 Δεκεμβρίου η NetHold και η ΕΡΤ συνάπτουν συμφωνία για μίσθωση δεύτερης συχνότητας όπου μεταδίδονται τα κανάλια Κ-TV και Super-sport. Η σύμβαση εγκρίνεται από το ΕΣΡ το Ιούλιο του 1996.
1996, Στις εκλογές του Οκτωβρίου πραγματοποιείται στα ελληνικά τηλεοπτικά και πολιτικά χρονικά η πρώτη αναμέτρηση των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, ανάμεσα στους κυρίους Σημίτη και Έβερτ από το στούντιο της ΕΡΤ  και σε δικτυακή πανελλήνια μετάδοση. 1996, Για πρώτη φορά αρνητική μεταβολή εμφανίζει η τεκμαρτή διαφημιστική δαπάνη στην τηλεόραση, απόρροια των νέων μορφών κοστολόγησης λόγω της εφαρμογής του νόμου 2328/1995. 1997, Με κοινή απόφαση των υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τύπου και ΜΜΕ (υπ. αριθ. 15587/Ε/19.8.1997) κατατίθεται ο «Χάρτης των Συχνοτήτων». 1997, Η ΕΡΤ αλλάζει φυσιογνωμία. Η ΕΤ2 μετεξελίσσεται σε ΝΕΤ με ενημερωτικό προφίλ και η ΕΤ1 σε ψυχαγωγικό, και από κρατική αποκαλείται «δημόσια τηλεόραση». Το κοινό επιβραβεύει την αλλαγή προσφέροντάς της 2 μονάδες τηλεθέασης.
1997, Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ μετά από μεγάλα οικονομικά προβλήματα αλλάζει το Νοέμβριο το ιδιοκτησιακό του καθεστώς σε μια ομάδα επιχειρηματιών. Το Δεκέμβριο του 2002 το 78% ανήκει στον επιχειρηματία κ. Δημήτρη Κοντομηνά. Στο ενδιάμεσο διάστημα ο σταθμός αλλάζει και τον τίτλο του ΣΚΑΪ, Skai, Alpha Sky και τέλος Alpha (Σεπτέμβριος 1999).
1998, Η Multichoice Hellas ανακοινώνει τη δορυφορική τηλεοπτική ψηφιακή πλατφόρμα Nova, αλλά το Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ αντιδρά εμμένοντας στην πρότερη ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου το οποίο ψηφίζεται το Σεπτέμβριο ως ο νόμος 2644 «για την παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών και συναφείς διατάξεις» με βάση τον οποίο καθορίζονται η φύση, η έννοια και ο τρόπος παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών (άρθρο 1), οι προϋποθέσεις κατοχής άδειας για την παροχή συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών (άρθρο 2), για την προμήθεια οπτικοακουστικού περιεχομένου από διαχειριστές και προμηθευτές προγράμματος (άρθρο 3), για τις συμβάσεις κατόχου άδειας (άρθρο 4), για τις διαδικασίες χορήγησης των αδειών (άρθρο 5) καθώς και οι υποχρεώσεις κτλ.
1998, Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί καταθέτουν αιτήσεις για χορήγηση άδειας λειτουργίας στο Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ. 1998, Οι Έλληνες βλέπουν τηλεόραση τρεισήμισι ώρες τη μέρα, η τηλεόραση είναι η τρίτη δραστηριότητα των Ελλήνων μετά τον ύπνο και την εργασία, ενώ η θέση της τηλεόρασης έχει πια επεκταθεί από το κεντρικό καθιστικό σε άλλα δωμάτια του νοικοκυριού. Η τηλεόραση όμως αποσπά το 47% της διαφημιστικής δαπάνης.
1999, Παρέχεται επίσημη άδεια λειτουργίας ψηφιακής δορυφορικής τηλεόρασης στη NOVA. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι φορείς συνεχίζουν να διαπραγματεύονται για το ύψος της συμμετοχής τους και το ρόλο τους στην ψηφιακή τηλεοπτική πλατφόρμα. 1999, Η ΕΡΤ για πρώτη φορά στην τελευταία  δεκαετία εμφανίζει στον ισολογισμό μόλις 2,5 δις. Σωρευτικό χρέος από τα συνήθη 38 δις., ενώ εφαρμόζεται το σχέδιο εθελούσιας εξόδου υπαλλήλων.
1999, Το εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και το Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ σε περίοδο έντασης. Σημείο τριβής οι αποφάσεις του ΕΣΡ για κυρώσεις. Ο εικοστός αιώνας στην ελληνική τηλεόραση κλείνει, με τους σταθμούς να θεωρούνται νόμιμοι σύμφωνα με το νόμο 2644/1998 και τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 17 να ορίζουν ότι «Οι τηλεοπτικοί σταθμοί… που λειτουργούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου και έχουν υποβάλει εμπροθέσμως αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού… θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούντες… μέχρι την έκδοση της απόφασης του υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με την οποία θα χορηγηθούν άδειες λειτουργίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών». Αυτό επιβεβαιώνεται από το νόμο 3051 του 2002 στο άρθρο 19 παρ. 3 για τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές.
(Πηγή: ΓΓΕ, Βιβλίο Η τηλεόραση στον 21ο αιώνα)

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News