Η Κύπρος έχασε και τη μάχη, και τον πόλεμο

26 Μαρ 2013

Η Κύπρος δεν κράτησε την υπόσχεσή της μετά το πρώτο ΟΧΙ, θέτοντας τον Κυπριακό λαό υπό τις εντολές της τρόικας, εκτός πολέμου. Η Κύπρος τελικά έχασε και τη μάχη με τη λύση στο αδιέξοδο, αλλά και τον πόλεμο γενικότερα, καθώς οι αποφάσεις του Eurogroup ήταν τραγικές.
   Η πρώτη δόση θα δοθεί το Μάιο. Παράλληλα δημιουργείται και μία task force αλά Ελληνικά, η οποία θα μεταβεί στην Κύπρο για ολική επίβλεψη των αποφάσεων της κυβέρνησης. Όπως παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά το eurogroup συμφωνήθηκε η διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, ενώ μετά το μοίρασμα του ισολογισμού της αυτή θα κλείσει οριστικά. Οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ παραμένουν ανέπαφες και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία και διασώζεται. Οι καταθέσεις της Λαϊκής άνω των 100.000 ευρώ θα περάσουν στην «κακή» τράπεζα, η οποία και θα ρευστοποιηθεί.
   Οι καταθέτες θα λάβουν αποζημιώσεις μέχρι το ποσού των 100.000 και όλα τα μεγαλύτερα ποσά χάνονται (100% κούρεμα). Η Κύπρου με το καλό κομμάτι της Λαϊκής θα υποστούν αναδιάρθρωση με κούρεμα στις καταθέσεις, και πάλι άνω των 100.000, σε ποσοστό ανάμεσα στο 32% και το 45%.
   Με την απόφαση της Κυριακής 24 Μαρτίου 2013, η Ευρώπη πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε νέο επίπεδο οικονομικής πολιτικής. Ήταν η πρώτη φορά όπου το Eurogroup αποφάσισε να κλείσει μία τράπεζα, και μάλιστα τη 2η μεγαλύτερη στην οικονομία της Κύπρου. Ακόμα, για πρώτη φορά θα περικοπούν κατά 100%, οι καταθέσεις άνω των 100,000 ευρώ. Από τα 100,000 και άνω, οι καταθέσεις δε διασφαλίζονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, με αποτέλεσμα να παγώσουν και να χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση της ίδιας της Τράπεζας CPB, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.
   Η Κύπρος δεν άντεξε στις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις της Γερμανίας και της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να αχρηστέψει το ιστορικό ΟΧΙ της προηγούμενης εβδομάδας. Η Κύπρος περνά τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, από το 1974 έως σήμερα. Την προηγούμενη εβδομάδα όλες οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές, το Χρηματιστήριο επίσης. Όπως αναφέρει το Reuters, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επέβαλε όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜ στα 100 ευρώ ημερησίως. Οι επιχειρηματίες αγανάκτησαν πραγματικά. Η Cyprus Popular Bank ανήκει κατά 84% στο δημόσιο. Όλο αυτό το πακέτο κρίσης, προκάλεσε την ζήτηση από την τρόικα ενός ποσού ύψους 10 δις ευρώ. Για μόλις 10 δις, η Κύπρος καταστράφηκε για τις επόμενες δεκαετίες.

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News