Γερμανία και Σουηδία στην κορυφή της Ευρωπαϊκής καινοτομίας

13 Απρ 2013

Σύμφωνα με άρθρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χώρες με παράδοση στην καινοτομία εξακολουθούν να βελτιώνονται. Σε άλλες χώρες, η ικανότητα καινοτομίας αυξάνεται με πιο αργούς ρυθμούς ή παρουσιάζει ακόμη και πτώση.
   Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στην κορυφή βρίσκεται η Σουηδία, και ακολουθούν η Γερμανία, η Δανία και η Φινλανδία. Αύξηση της καινοτομίας σημειώθηκε στην Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

   Καθοριστικοί παράγοντες της καινοτομίας
   Οι κυριότεροι παράγοντες ανάπτυξης της καινοτομίας είναι οι μικρές επιχειρήσεις και η ικανότητα μετατροπής των ιδεών σε εμπορικά προϊόντα και υπηρεσίες. Ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις είναι ότι επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Οι επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια παίζουν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη των εθνικών προσπαθειών για την προώθηση της καινοτομίας.
   Σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, οι επιχειρηματικοί τομείς των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και την υποβολή περισσότερων αιτήσεων για κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών. Χαρακτηρίζονται επίσης από ανεπτυγμένη τριτοβάθμια εκπαίδευση και από ισχυρούς δεσμούς βιομηχανίας και επιστήμης.

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News