Αυτή είναι η Βόρεια Κορέα που απειλεί την Παγκόσμια Ειρήνη

13 Απρ 2013

Η Βόρεια Κορέα είναι μία χώρα της Ανατολικής Ασίας με έκταση 120.540 km² και πληθυσμό 22,6 εκατομμύρια άτομα. Συνορεύει βόρεια με την Κίνα και νότια με τη Νότια Κορέα. Πρωτεύουσα είναι η Πιονγκγιάνγκ. Η Βόρεια Κορέα είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο που κυβερνώνται από ένα καθεστώς κομμουνιστικού και δικτατορικού χαρακτήρα.
   Στις 17 Δεκεμβρίου 2011 απεβίωσε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ηγέτης της χώρας από το 1994. Διάδοχός του είναι ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος σήμερα απειλή την παγκόσμια ειρήνη. Ο νέος δικτάτορας ισχυρίζεται πως η Βόρεια Κορέα έχει Μονοκομματική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Στην τελευταία αναθεώρηση της 28ης Σεπτεμβρίου 2009, απαλείφονται όλες οι αναφορές στον κομμουνισμό, πράγμα που στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε. Ενδεικτικά, οι ηγέτες έχουν την απόλυτη εξουσία σε όλα τα επίπεδα, ενώ οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες της αμάθειάς τους. Μέχρι και στρατόπεδα συγκέντρωσης υπάρχουν, οι στρατιωτική θητεία επιβάλλεται, ενώ πραγματοποιούνται και δημόσιες εκτελέσεις ανθρώπων.
   Το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το κατά κεφαλήν σε 1.700 δολάρια. Έχουν δικό τους νόμισμα, το Ουόν Βόρειας Κορέας, ενώ παράλληλα δεν είναι μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το 1997 υπήρξε λιμός, κάτι που ανάγκασε τη χώρα να ζητήσει για πρώτη φορά διεθνή βοήθεια.
   Οι κάτοικοι της χώρας ξυπνούν κάθε πρωί μέσω μίας σειρήνας που χτυπάει σε όλες τις πόλεις. Η κίνηση στους δρόμους δεν είναι εύκολη, καθώς δεν υπάρχει ελευθερία κινήσεων. Υπάρχει μία κρατική ρουτίνα, που επιβάλλεται σε όλους τους κατοίκους. Επιπλέον, απαγορεύεται σε κάθε Βορειοκορεάτη, να ταξιδεύει στο εξωτερικό.
   Μια από τις βασικότερες επιδιώξεις της Βόρειας Κορέας είναι η επανένωση με το νότο, διατηρώντας το πολιτικό σύστημά της. Ακόμα, η Βόρεια Κορέα απειλεί διαχρονικά τη διεθνή κοινότητα, εξαιτίας της εξέλιξης του προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με πηγές, στις 25 Μαΐου 2009 προχώρησε σε υπόγεια πυρηνική δοκιμή, προκαλώντας την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και την ομόφωνη καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.



Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News