Ποια η διαδικασία έκδοσης - εξαργύρωσης του εργόσημου

30 Οκτ 2013

Για την αμοιβή και ασφάλιση τηρείται υποχρεωτικά διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης ειδικής επιταγής «Εργόσημο». Υπόχρεος έκδοσης του «Εργόσημου» είναι αποκλειστικά ο εργοδότης ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος αυτού. Δικαίωμα εξαργύρωσης έχει αποκλειστικά ο αποδέκτης του «Εργόσημου», δηλαδή το πρόσωπο που παρέχει την εργασία και αμείβεται γι' αυτή με το «Εργόσημο».
   Η έκδοση και εξαργύρωση του «Εργόσημου» αντικαθιστά, κατά τρόπο αποκλειστικό, την χρηματική αποζημίωση των απασχολούμενων προσώπων για την εργασία που παρέχουν.
   Κατά την έκδοση του «Εργόσημου» από τους πιστοποιημένους φορείς (Ε.Λ.Τ.Α. - ΤΡΑΠΕΖΕΣ) παράγονται δύο στελέχη. Το ένα απ' αυτά κρατείται και φυλάσσεται από τον εργοδότη ως αποδεικτικό πληρωμής, ενώ το δεύτερο αποδίδεται από τον εργοδότη στον απασχολούμενο ως μέσο εξαργύρωσης, αλλά και ως αποδεικτικό απασχόλησης.
   Κατά την εξαργύρωση του «Εργόσημου», παρακρατούνται οι ασφαλιστικές κρατήσεις. Το ποσό του «Εργόσημου» δε μπορεί να είναι μικρότερο των 5 ευρώ. Ο χρόνος ισχύος του, ορίζεται σε τέσσερις (4) μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του. Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής, το «Εργόσημο» δε μπορεί να εξαργυρωθεί από τον εργαζόμενο, ακυρώνεται αυτομάτως από τον φορέα έκδοσης και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη για πληρωμή παρεχόμενης σ' αυτόν υπηρεσίας.
   «Εργόσημο» που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη, μπορεί να ακυρωθεί εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του με αίτημα του ιδίου στον φορέα έκδοσής του, οπότε το ποσό (Ονομαστική Αξία «Εργόσημου») επιστρέφεται από τον φορέα έκδοσης (Ε.Λ.Τ.Α. - ΤΡΑΠΕΖΕΣ).

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News