«Βουτιά» του πληθωρισμού στο -2% τον Οκτώβριο

8 Νοε 2013

Μισό αιώνα πίσω γύρισε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, υποχωρώντας στο -2% λόγω των μειώσεων που υπήρξαν, σε μηνιαία βάση, στις τιμές των ενοικίων και του πετρελαίου θέρμανσης.
   Σύμφωνα με τα αρχειακά στοιχεία που διατηρεί η Εθνική Στατιστική Αρχή, η τελευταία φορά που είχε καταγραφεί παρόμοιος αρνητικός πληθωρισμός ήταν το Φεβρουάριο του 1962 (-2,1%). Ο Οκτώβριος ήταν ο όγδοος συνεχόμενος μήνας με αρνητικό πρόσημο στον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της περιόδου Νοέμβριος 1961 - Ιούνιος 1962.
   Ωστόσο, η διαφορά στην παρούσα συγκυρία είναι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται σε αρνητικό πεδίο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014 - ίσως και παραπάνω.
   Οι βασικότερες αιτίες που οδήγησαν τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου σε μείωση σχεδόν μίας μονάδας σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ήταν οι μειώσεις στον τομέα της Στέγασης (ενοίκια, πετρέλαιο θέρμανσης) και της Εκπαίδευσης (δίδακτρα ιδιωτικής εκπαίδευσης και φροντιστήρια). Σημαντική μείωση καταγράφηκε και στη βενζίνη, ενώ αντιθέτως ανοδικές πιέσεις υπήρξαν από τις αυξήσεις στα φάρμακα (+17,6%) και σε ορισμένα είδη διατροφής.
(Πηγή: ΔΤ)

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News