Πανευρωπαϊκή ανησυχία για το χαμηλό 4ετίας του πληθωρισμού

12 Νοε 2013

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μάντζαρης
Εκδότης Onus News, onusnewsgr.blogspot.com
Mail: economistmk@gmail.com, onusnews@gmail.com

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει σε Ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κινείται σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πληθωρισμός κινείται συνεχώς κάτω του 2%, με αποτέλεσμα η εμπορική αξία της Ευρώπης να επιβραδύνεται συνεχώς.
   Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ευρωζώνη ανέβηκε μόλις κατά 0.7% τους τελευταίους 12 μήνες, σημειώνοντας νέο ρεκόρ τετραετίας. Πρόκειται για τη χαμηλότερη πτήση τα τελευταία χρόνια, η οποία προκαλεί προβληματισμούς ως προς το αν η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει την ολική κατάρρευση, και να βγει επιτέλους από τους ρυθμούς της οικονομικής κρίσης και ύφεσης.
   Σύμφωνα με τα στατιστικά του Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δημοσιεύματα σε δίκτυα όπως αυτό της Wall Street Journal, ο πληθωρισμός βρίσκεται μακριά από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μόλις στο 1.1%. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως η ΕΚΤ έχει θέσει ως στόχο το 2%, την ίδια στιγμή που η ύφεση συνεχίζεται.
   Ενδεικτικά ο πληθωρισμός στους τομείς των τροφών και της ενέργειας, δύο τομείς που παραδοσιακά κινούν το παγκόσμιο κεφάλαιο, παρουσιάζει πληθωρισμό μόλις 0.8%. Οι προσπάθειες αποφυγής αυτής της πληθωριστικής απορρύθμισης έπεσαν στο κενό. Η Ευρώπη δεν άντεξε τις πιέσεις της ύφεσης, ενώ ταυτόχρονα δεν έμαθε από της κινήσεις της Ιαπωνίας και της Αμερικής. Στην χώρα της Ανατολής, ο πληθωρισμός αποτελεί προτεραιότητα αντιμετώπισης για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, ενώ για τις ΗΠΑ το σχέδιο περιείχε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας.

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News