Στουρνάρας: Οι δύο βασικές στρατηγικές επιλογές του παρελθόντος

21 Νοε 2013

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): […] Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι, παρά τα σημαντικά λάθη που διαπράχθηκαν κατά το παρελθόν, είχαμε προνοήσει κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης να κάνουμε δυο βασικές στρατηγικές επιλογές:
   Η πρώτη το 1981 ήταν ότι γίναμε κομμάτι της μεγάλης και συνεχώς διευρυνόμενης ευρωπαϊκής οικογένειας. Η δεύτερη το 2001 ήταν ότι γίναμε κομμάτι του πυρήνα της οικογένειας αυτής που είναι η Ευρωζώνη. Χάρη σε αυτές τις δυο στρατηγικές επιλογές η Ελλάδα εξασφάλισε -έστω και καθυστερημένα- τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της και στάθηκε εν τέλει όρθια, κυρίως χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού που έχουν απτά αποτελέσματα.
   Από τότε που ξεκίνησε η κρίση η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσαρμογή στα λεγόμενα «δίδυμα ελλείμματα». Αναφέρομαι στο πρωτογενές έλλειμμα του κράτους και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Προς το τέλος της προηγούμενης δεκαετίας και τα δυο αυτά ελλείμματα ξεπερνούσαν το 10% του ΑΕΠ -χονδρικά είκοσι δισεκατομμύρια το καθένα- και συνέβαλαν καθοριστικά στο ξέσπασμα της κρίσης. Σήμερα έχουν πλήρως εξαλειφθεί. […] (Βουλή 10.11.2013)

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News