Πρωτογενές πλεόνασμα 2.7 δις ευρώ και συνολικό έλλειμμα 3.2 δις ευρώ

14 Δεκ 2013

Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώθηκαν τα εξής σχετικά με τα προσωρινά αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2013.
   Το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πλεονασματικό. Το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA-95) σύμφωνα με το οποίο όλες οι χώρες της Ευρώπης αποστέλλουν στατιστικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, διαμορφώθηκε περίπου στα 2,7 δισ. ευρώ ή στο 1,5% του ΑΕΠ. Εάν εξαιρέσουμε τα έσοδα από τα SMPs της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ ή στο 0,7% του ΑΕΠ. Το ενδεκάμηνο του 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.
   Καθίσταται έτσι εφικτός ο στόχος του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, 3,9 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, και περίπου 800 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
   Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε. Διαμορφώθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2012 το έλλειμμα ήταν 12,9 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου υπέρ-τετραπλάσιο. Το έλλειμμα, συνεπώς, κατά το εφετινό ενδεκάμηνο, μειώθηκε στο 1,8% του ΑΕΠ, από 6,6% του ΑΕΠ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News