Σαχινίδης: Η προσαρμογή αυτή δεν υπήρξε το αποτέλεσμα της τελευταίας διετίας

10 Δεκ 2013

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Βουλευτής ΠΑΣΟΚ): […] Προφανώς, η προσαρμογή αυτή δεν υπήρξε το αποτέλεσμα της τελευταίας διετίας, όπως επιχειρούν ορισμένοι να πουν, πολύ περισσότερο όταν οι δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι η χώρα είχε και άλλες επιλογές για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής εκτροπής του 2009, είναι δημόσια καταγεγραμμένες, όπως και οι δήθεν εναλλακτικές προτάσεις που κωδικοποιήθηκαν ως «Ζάππεια», αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.
   Τονίζω ότι στη διετία 2010-2011 το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από το 19,1% του ΑΕΠ το 2009 σε 8,3% του ΑΕΠ το 2011 και στο 2,6% το 2012. Η πρωτοφανής αυτή σε ένταση δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αποτέλεσμα δύσκολων αποφάσεων για όλους τους Έλληνες, που πάρθηκαν το 2010, το 2011, αλλά και στις αρχές του 2012, πριν τις εκλογές, τότε δηλαδή που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πρόγραμμα.
   Για το 2014 έχει τεθεί ως στόχος η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5% του ΑΕΠ που, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί ή είναι προς ψήφιση. Η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει στις συζητήσεις που θα γίνουν ότι ο Προϋπολογισμός του 2014 δεν θα αναθεωρηθεί μετά την ολοκλήρωση της επισκόπησης του προγράμματος, γιατί η ελληνική οικονομία για να περάσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, έστω και οριακό, δεν μπορεί να το πετύχει με νέα δημοσιονομικά μέτρα.
   Η δημοσιονομική προσαρμογή, με βάση το δείκτη του διαρθρωτικού ελλείμματος, έχει συντελεστεί. Το κυριότερο είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και νέα φορολογικά βάρη. Η Ελλάδα βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση. Υπενθυμίζω ότι η ύφεση ξεκίνησε το 2008, δηλαδή δύο χρόνια πριν την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Κάνω αυτήν την επισήμανση γιατί ακόμα και σήμερα πολλοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας οφείλονται μόνο στη δημοσιονομική προσαρμογή που ξεκίνησε το 2010. […] (Βουλή 3.12.2013)

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News