Οι πολιτικές ομάδες του νέου ΕΚ

26 Ιουν 2014

Επτά είναι οι πολιτικές ομάδες που για να συσταθούν συγκέντρωσαν, όπως απαιτεί ο κανονισμός του ΕΚ, τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από επτά διαφορετικά κράτη μέλη.
   Η λειτουργία τους ξεκινά ουσιαστικά την επόμενη εβδομάδα στην πρώτη ολομέλεια του νέου ΕΚ στο Στρασβούργο, όπου και θα αποφασίσουν για τις θέσεις του προέδρου, των αντιπροέδρων και του προεδρείου του Κοινοβουλίου.
   Οι πολιτικές ομάδες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης, στην επιλογή του προέδρου του ΕΚ, των αντιπροέδρων, της ηγεσία των επιτροπών και των εισηγητές αλλά και στην κατανομή του χρόνου στις συνεδριάσεις.
   Κάθε πολιτική ομάδα έχει τη δική της γραμματεία η οποία είναι υπεύθυνη για την εσωτερική της οργάνωση. Τα μέλη των πολιτικών ομάδων διορίζουν τον επικεφαλής ή τους συμπροέδρους, οι οποίοι εκπροσωπούν την ομάδα στην  Διάσκεψη των Προέδρων.

   Οι πολιτικές ομάδες του 2014-2019
   Οι επτά πολιτικές ομάδες που είχαν συγκροτηθεί στην εκπνοή της προθεσμίας στις 24 Ιουνίου 2014 είναι οι εξής:

Η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), αποτελείται από 221 μέλη. Επικεφαλής της είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία), ο οποίος διανύει την τρίτη θητεία του στο ΕΚ. Στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν μέλος της επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων.

Η πολιτική ομάδα της προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ (Σοσιαλιστές), αποτελείται από 191 μέλη. Επικεφαλής της είναι ο Μάρτιν Σούλτς, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΚ την περίοδο 2012-2014 και μέλος του ΕΚ τα τελευταία 20 χρόνια.

Η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, αποτελείται από 70 μέλη. Επικεφαλής της είναι ο SyedKamall (Μ.Βρετανία), μέλος του ΕΚ από το 2005. Στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο διετέλεσε μέλος της επιτροπής Οικονομικών.

Η πολιτική ομάδα της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για τη Ευρώπη, αποτελείται από 67 μέλη. Επικεφαλής της είναι ο Γκί Φέρχοφσταντ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής της ομάδας τις τελευταίες δύο κοινοβουλευτικές περιόδους.

Η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, αποτελείται από 52 μέλη. Επικεφαλής της είναι η Γκαμπριέλ Τσίμμερ (Γερμανία), η οποία ηγείται της ομάδας από το 2012.

Η πολιτική ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκές Ελεύθερες Συμμαχίες, αποτελείται από 50 μέλη. Συμπρόεδροι είναι ο Φιλίπ Λαμπερτ (Βέλγιο), ο οποίος διαδέχτηκε τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και η Ρεμπέκα Χάρμς (Γερμανία), συμπρόεδρος της ομάδας από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Τέλος, η πολιτική ομάδα της Ευρώπης Ελευθερίας και Δημοκρατίας, αποτελείται από 48 μέλη. Επικεφαλής της είναι ο Νάιτζελ Φαράζ (Βρετανία), μέλος του ΕΚ από το 1999.
(Πηγή: elections2014.eu)

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News