Αρχίζει ο «πόλεμος» για τη «μικρή ΔΕΗ»

23 Ιουν 2014

Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου για να εξεταστούν οι εναλλακτικές επιλογές, ενώ οι εργαζόμενοι προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις και μιλούν για τη... μητέρα των μαχών.
   Η μάχη για τη ΔΕΗ αρχίζει και επισήμως με τους συνδικαλιστές να σηκώνουν το γάντι και να προαναγγέλλουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την προσεχή Πέμπτη, οπότε το νομοσχέδιο αναμένεται να αρχίσει να συζητείται στη Βουλή.
   Την ομόφωνη απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Σπάρτακος σε έκτακτη συνεδρίασή του το πρωί της Κυριακής. Ταυτόχρονα, η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού της ΔΕΗ καλεί για κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις για το σπάσιμο της επιχείρησης.
   Στην κυβέρνηση επικρατεί συναγερμός και ήδη για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί «κοινή γραμμή» Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για το θέμα.
   Η συνάντηση διέρρευσε χθες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή θα συμμετάσχουν ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός και ο Παναγιώτης Ρήγας και ο Χρήστος Πρωτόπαπας.
   Πρόκειται για ένα θέμα που, όπως έχει συμφωνηθεί από τα δύο κόμματα (στην αντίστοιχη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας), θα προχωρήσει και θα ψηφιστεί πιθανότατα από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, κάτω από το βάρος της άφιξης της τρόικας. Ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ελεγχθούν οι διαφωνούντες βουλευτές.
   Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος θα εισαχθεί για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή την προσεχή Πέμπτη και στο ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσουν να περάσουν όποιες αλλαγές είναι εφικτές. Αξίζει να επισημανθεί πάντως πως πριν από λίγες μέρες ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ένας από τους δύο συμμετέχοντες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στη διακομματική επιτροπή, είχε ξεκαθαρίσει μέσω των ερτζιανών ότι «η μικρή ΔΕΗ θα προχωρήσει ως προαπαιτούμενο».
   Όπως είναι φυσικό το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» αποτελεί κρίσιμο κρας τεστ για την κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί να προχωρήσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τις δόσεις της Ε.Ε. και το 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
(Πηγή: euro2day.gr)

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News