Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (Μέρος 1ο)

27 Ιουλ 2014

Ακολουθεί το 1ο απόσπασμα από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα.

Κύριε πρόεδρε, καταρχάς ένα σχόλιο, για την εκτόξευση του χρέους στο 174%  του ΑΕΠ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.
   Είναι πια καθαρό για όποιον θέλει να βλέπει την αλήθεια κατάματα, ότι με την πολιτική για τη δήθεν αντιμετώπιση του χρέους, το χρέος πήρε τερατώδεις διαστάσεις. Κι αυτό την ίδια στιγμή που η οικονομία ξεχαρβαλώθηκε, η κοινωνία διαλύεται και η χώρα βουλιάζει όλο και βαθύτερα στην ανυποληψία και στην κρίση.
   Τελικά ο στόχος δεν ήταν η μείωση του χρέους αλλά η επιβολή της καταστροφικής πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης και των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων. Το χρέος λειτούργησε απλά ως άλλοθι. Αν θέλουμε συνεπώς να αντιμετωπίσουμε το πραγματικό πρόβλημα του χρέους θα πρέπει πρώτα να τελειώνουμε με τη σημερινή πολιτική που το γιγαντώνει. Και πρωτίστως με την κυβέρνηση που το επικαλείται συνεχώς για να επιβάλει νέα μέτρα δυστυχίας και καταστροφής.

   Γιατί αρνείστε να συμμετάσχετε σε μια εθνική διαπραγμάτευση για το χρέος; Υπό την έννοια ότι στο κοντινό μέλλον είναι πιθανόν η δική σας κυβέρνηση, μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να κληθεί να διαχειριστεί μια συμφωνία που θα έχει γίνει ερήμην σας;
   Πρώτον. Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση των ηττημένων κομμάτων των ευρωεκλογών και ως εκ τούτου πολιτικά απονομιμοποιημένη να δεσμεύσει τη χώρα σε μια συμφωνία πολλών ετών. Δεύτερον, εκείνοι που με τα χέρια κάτω οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή τραγωδία, δεν έχουν ούτε τη θέληση, ούτε το κύρος, ούτε τη διάθεση να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Αν ήταν διαφορετικά θα το είχαν κάνει με τα μνημόνια, τα προαπαιτούμενα, τα μεσοπρόθεσμα, το εγκληματικό PSI, που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
   Άρα δε ζητούν συναίνεση στη διαχείριση του χρέους το οποίο σε μνημονιακό περιβάλλον δε γίνεται βιώσιμο. Ζητούν συναίνεση στα μνημόνια που οι ίδιοι έχουν εγγυηθεί και υπογράψει. Συναίνεση στο μνημονιακό καθεστώς. Τέτοια υπογραφή εμείς δεν βάζουμε. Ο μόνος δημοκρατικός και εθνικός δρόμος είναι να φύγει η συγκυβέρνηση και να διαπραγματευτεί το χρέος μια κυβέρνηση με νωπή, σαφή και ισχυρή λαϊκή εντολή. Που  θα είναι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

   Εκτιμάτε δηλαδή, ότι ο πρωθυπουργός, με δική του πρωτοβουλία, για τους δικούς του λόγους και υπό το βάρος των κυβερνητικών αδιεξόδων  θα προσφύγει σε πρόωρες εθνικές εκλογές;
   Από τα κάτω δεν θέλουν πια. Το έδειξαν οι ευρωεκλογές. Τώρα κατάλαβαν ότι και από τα πάνω δεν μπορούν. Και η μόνη διέξοδος είναι οι εκλογές, όσο κι αν δεν αρέσουν στον κύριο Σαμαρά, στον κύριο Βενιζέλο, στην τρόικα και στην κυρία Μέρκελ.

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News