Μόνο η Αμερική επενδύει στην Ευρώπη, ενώ απομακρύνονται μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα

8 Ιουλ 2014

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μάντζαρης
Εκδότης του http://onusnewsgr.blogspot.com

Άκρως εντυπωσιακά είναι τα στατιστικά δεδομένα που δημοσίευσε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία στην Ευρώπη των 28 επενδύουν μόνο οι Αμερικάνοι, με χαοτική διαφορά από το δεύτερο επενδυτή. Ρωσία και Κίνα απομακρύνονται, καθώς διακρίνουν τεράστια επίπεδα χρηματικού ρίσκου.
   Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επένδυσαν άμεσα (Foreign Direct Investment, FDI) στην Ευρώπη των 28 κρατών για το 2013, το εντυπωσιακό ποσό των 313 δισ. ευρώ. Πολύ πίσω, στη δεύτερη θέση των επενδυτών, βρίσκεται η Βραζιλία με μόλις 21 δισ. ευρώ.
   Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από την Ευρώπη των 28 προς τον υπόλοιπο κόσμο, έφτασαν το ποσό των 341 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστροφο, από τα υπόλοιπα κράτη προς την Ευρώπη των 28, οι επενδύσεις ήταν ύψους 327 δισ. ευρώ, για το 2013. Από τα παραπάνω, τις χώρες του ευρώ αφορούν 327 δισ. ευρώ και 299 δισ. ευρώ αντίστοιχα, από και προς την Ευρωζώνη.
   Το 2013 ο κύριος προορισμός επενδύσεων της Ευρώπης των 28 ήταν η Αμερική, με 159 δισ. ευρώ. Ακολουθούν οι επενδύσεις σε Offshore ύψους 40 δισ. ευρώ, η Βραζιλία με 36 δισ. ευρώ και η Ελβετία με 24 δισ. ευρώ. Πολύ πιο πίσω, βρίσκεται η Κίνα του καπιταλισμού με μόλις 8 δισ. ευρώ, ενώ οι Ευρωπαίοι προχωρούν σε αποεπένδυση με τη Ρωσία κατά -11 δισ. ευρώ, και τον Καναδά με -2 δισ. ευρώ.
   Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εμπιστεύονται περισσότερο από τον οποιονδήποτε την Ευρωπαϊκή οικονομία, επενδύοντας το 2013 313 δισ. ευρώ. Η Ρωσία, επένδυσε μόλις 8 δισ. ευρώ, ενώ χαρακτηριστική είναι η εικόνα με τα Offshore Financial Centers, τα οποία απέσυραν το 2013 κεφάλαια ύψους -41 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Κίνα δε φαίνεται στις FDI, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίζει, όταν η κυβέρνηση διατυμπανίζει τις συνεργασίες της χώρας μας με την Κίνα. Τα χρήματα που δίνουν δεν είναι σημαντικά ποσά, ως μεμονωμένες επενδύσεις.

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News