Ανεμοστρόβιλος στα Ιωάννινα την Τρίτη 2-12-2014

5 Δεκ 2014

Ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στα Ιωάννινα το απόγευμα της Τρίτης 02 Δεκεμβρίου 2014 και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια αλλά και δασική περιοχή. Η δημιουργία και η εξέλιξη του στροβίλου τοποθετείται ανάμεσα στις 16:04 και 16:13 το απόγευμα της Τρίτης.
   Τα πρώτα καταστροφικά του αποτελέσματα φάνηκαν την επόμενη μέρα στην διασταύρωση των οδών Πανεπιστήμιου και Αγίου Σπυρίδωνα Νεοχωρόπουλου (Βλαχόστρατα) όπου κεραμίδια αποκολλήθηκαν από στέγες σπιτιών, ενώ κατασκευές από τσίγκους είχαν στραπατσαριστεί.
   Ο ανεμοστρόβιλος κινήθηκε ΒΑ από το σημείο περνώντας την περιφερειακή οδό της πόλης ενισχυόμενος προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε σπίτι στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, στην οδό Καραϊσκάκη (αποκόλληση όλης της στέγης).
   Χαρακτηριστικό είναι ότι σπίτι που απέχει περίπου 90μ από το σημείο, δεν υπέστη ζημιές. Στη συνέχεια κινώντας πάντα με ΒΑ κατεύθυνση προκάλεσε μερικές ζημιές σε μικρές βιομηχανίες και στάβλους ενώ έριξε ό,τι δέντρα βρήκε στην πορεία του. Επόμενο σημείο σοβαρών ζημιών ήταν το γήπεδο των Ερασιτεχνικών Σωματείων Ηπείρου όπου λύγισαν σήτες και κολώνες πολλών μέτρων ύψους.
   Ο ανεμοστρόβιλος φαίνεται να έχασε πρόσκαιρα δύναμη μεταξύ του γηπέδου και της οδού Σταύρου Νιάρχου καθώς οι ζημιές στα παρακείμενα σπίτια δεν ήταν εκτεταμένες, όμως λίγο πιο ΒΑ οι καταστροφές στο πάρκο Πυρσινέλλα ήταν μεγάλες. Ακριβώς δίπλα από τον οίκο ευγηρίας όπου λειτουργεί μπορεί να κανείς να δει μία λωρίδα πεσμένων δέντρων με ύψος άνω των 10μ και σε μια ακτίνα 90μ περίπου ενώ το καταστροφικό του πέρασμα συνεχίστηκε πάνω από τη Λεωφ. Δωδώνης και μέσα στο πάρκο Πυρσινέλλα κλείνοντας σχεδόν όλα τα μονοπάτια του πάρκου λόγω ξεριζωμένων κορμών.
   Λίγο πριν σταματήσει το φαινόμενο, αποκόλλησε στέγαστρα από το Στρατόπεδο Βελισσαρίου εκτοξεύοντάς τα στην περιοχή Βρυσούλα όπου σπίτια δέχθηκαν τα συντρίμμια με αποτέλεσμα να λυγίσουν βαριές κατασκευές σε μπαλκόνια και στέγες σπιτιών. Πέρα της οδού Νικοπόλεως στην Ανατολή δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια περάσματος ανεμοστρόβιλου γεγονός που τοποθετούμε την λήξη του φαινομένου περί της οδού Επαμεινώνδα.
   Η αρχική είδηση του ανεμοστρόβιλου δεν ήταν εύκολο να επιβεβαιωθεί τις βραδινές ώρες της Τρίτης παρά μόνο το πρωί της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου. Συχνά η διάκριση μεταξύ ανεμοστρόβιλου και ισχυρών καθοδικών ρευμάτων δεν είναι εύκολη καθώς υπάρχουν και άλλα ατμοσφαιρικά φαινόμενα που δημιουργούν παραπλήσιες καταστροφές όπως τα έντονα καθοδικά ρεύματα καταιγίδων (downbursts - microbursts) που όμως δημιουργούν διαφορετικό πεδίο καταστροφών από έναν ανεμοστρόβιλο. Για παράδειγμα τα συντρίμμια από downburst είναι πεσμένα προς τη μία κατεύθυνση του ανέμου ενώ στον ανεμοστρόβιλο έχουμε μια κυκλοειδή κατανομή.
   Στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι η τρίτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια που καταγράφουμε ανεμοστρόβιλο με τον τελευταίο αρχές Νοεμβρίου στην Άνω Λαψίστα, ο οποίος όμως δεν είχε μεσοκυκλωνικά χαρακτηριστικά όπως αυτός στον Δήμο Ιωαννιτών. Τέλος, το ευτύχημα ήταν ότι συνέβη στην πιο αραιοκατοικημένη περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός κατοίκων.
   Δείτε παρακάτω 24 ώρες το 24ωρο την πρόγνωση καιρού στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας! Πηγή: meteo.gr και weather.gr.

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News