Τα stress tests των τραπεζών της Ευρώπης μας δείχνουν ποιες θα αντέξουν μία 2η οικονομική κρίση

5 Δεκ 2014

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μάντζαρης
Εκδότης του http://onusnewsgr.blogspot.com

Τα πρόσφατα αποτελέσματα των stress tests των Ευρωπαϊκών τραπεζών, μας δείχνουν ποια ιδρύματα θα αντέξουν μία 2η οικονομική κρίση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2010, επισημαίνει συνεχώς την πιθανότητα μίας ακόμα οικονομικής καταστροφής στην Ευρώπη και όχι μόνο.
   Σύμφωνα με τα τελευταία τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), συνολικά 25 τράπεζες απέτυχαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ως προς την αντιμετώπιση των πιθανών δυσκολιών του μέλλοντος. Αυτές βρίσκονται σε 11 διαφορετικές χώρες, με το συνολικό έλλειμμα να αγγίζει τα 24.6 δισ. ευρώ.
   Τις σημαντικότερες απώλειες θα καταγράψουν οι τράπεζες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Οι χώρες δηλαδή που επλήγησαν περισσότερο από την τωρινή κρίση, φαίνεται πως δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μία δεύτερη καταστροφή στο άμεσο μέλλον, γεγονός που ίσως σημάνει μία νέα παγκόσμια οικονομική κρίση.
   Η σημερινή κατάσταση θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι χώρες που εφάρμοσαν πολιτικές μνημονίου, ή έκαναν τα πάντα προκειμένου έστω και οριακά να μην το υιοθετήσουν, κατέστρεψαν τις εθνικές τους οικονομίες, με αποτέλεσμα την απώλεια εθνικής αυτάρκειας.
   Στην Ελλάδα, οι τράπεζες που απέτυχαν στα τεστ αντοχής είναι οι εξής (στην παρένθεση αναφέρεται ο δείκτης του τεστ της τράπεζας ως ποσοστό συγκριτικά με άλλες, όπως και τα ποσά που αυτές χρειάζονται προκειμένου να επιβιώσουν στις οικονομικές συνθήκες του τεστ):
- Eurobank Ergasias, S.A. (-6.4%, 4.6 δισ. ευρώ).
- National Bank of Greece, S.A. (-0.4%, 3.4 δισ. ευρώ).
- Piraeus Bank, S.A. (4.4%, 660 εκατ. ευρώ).
   Η χειρότερη τράπεζα στην Ευρώπη αποδείχθηκε η Co-operative Central Bank Ltd. Της Κύπρου, με απώλειες 1.2 δισ. ευρω και ποσοστό -8%. Μετά τη δεύτερη χειρότερη της Eurobank, κατετάγη η Banca Carige S.P.A. της Ιταλίας με 1.8 δισ. ευρώ και -2.4%. Από την άλλη πλευρά, τις καλύτερες αξιολογήσεις έλαβε η Deutsche Bank Μάλτας, με ποσοστό +138.8%. Η επόμενη καλύτερη βρίσκεται στην Ολλανδία, καθώς η τράπεζα Nederlandse Waterschapsbank αξιολογήθηκε με ποσοστό της τάξεως του 54%.
   Συνοψίζοντας, οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη αξιολογήθηκαν θετικά μεταξύ 5% και 10%, καθώς Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία κατάφεραν να συγκρατήσουν την Ευρώπη από την ολοκληρωτική καταστροφή.

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News