Θ. Φωτίου: Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

10 Μαΐ 2015

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): [...] Είναι γνωστό ότι με τις πολιτικές της λιτότητας των μνημονίων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η φτώχεια άγγιξε ευρύτατα τμήματα του πληθυσμού. Με την ανεργία να εκτινάσσεται κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 στο 27,8% και την ανεργία των νέων στο 50,2%, εκατοντάδες χιλιάδες νέες οικογένειες είδαν τα εισοδήματά τους να εκμηδενίζονται και μαζί τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τα βασικά αγαθά.


   Είτε μετράμε τη φτώχεια με απόλυτους όρους εισοδήματος, είτε με άλλα εργαλεία όπως η πρόσβαση σε αγαθά, υπηρεσίες και δραστηριότητες ή με τους μήνες εργασίας των μελών της οικογένειας σε ένα χρόνο κοκ -υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να τη μετρήσεις- το γεγονός παραμένει το ίδιο: Ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας. Από αυτό, ένα πολύ σημαντικό τμήμα ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ υπάρχει ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του λαού μας, το οποίο βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, δηλαδή είναι στο κατώφλι της φτώχειας, κινδυνεύει να μπει σε αυτό που λέμε φτώχεια.
   Η Ελλάδα λοιπόν, σύμφωνα με τη EUROSTAT, βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτόν τον τελευταίο δείκτη, στο κατώφλι της φτώχειας, στη χειρότερη θέση από τις είκοσι οκτώ χώρες. Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο της φτώχειας, συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια, με το ποσοστό να βρίσκεται στο 23,1%.
   Ειδικότερα, δε, η παιδική φτώχεια βρίσκεται στο 28,8%. Σήμερα, για να μην ξεχνιόμαστε, η κατάσταση στη χώρα μας έχει ως εξής: Τον Οκτώβριο του 2014 υπήρχαν ένα εκατομμύριο διακόσιες σαράντα πέντε χιλιάδες τριακόσιοι σαράντα άνεργοι -27,8% ανεργία- όταν το 2009, που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία, οι άνεργοι ήταν πεντακόσιες χιλιάδες. Κατά 25,9% μειώθηκε ο πραγματικός κατώτατος μισθός για τους νέους. Η μείωση, δε, έφτασε στο 35,4%. Κατά 53 δισεκατομμύρια ευρώ μειώθηκαν τα συνολικά εισοδήματα από το 2009 μέχρι σήμερα, κατά 22,2% συρρικνώθηκε η οικονομία της χώρας σε σύγκριση με το 2009. Και, βέβαια, το καταπληκτικό με όλη την πολιτική των μνημονίων και της λιτότητας είναι ότι το χρέος έφτασε στο 176% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2014, όταν πριν τα μνημόνια, το 2010 -ούτε καν το 2009- ήταν στο 124%. [...] (Βουλή 17.3.2015)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News