Τι ήταν το μνημόνιο σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

19 Μαΐ 2015

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε το τι ήταν στην πραγματικότητα το μνημόνιο.


   «Το Μνημόνιο δεν ήταν απλώς ένα οικονομικό λάθος, ένα κακό πρόγραμμα, μια παραδρομή.
   Το Μνημόνιο ήταν η συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τις ανισορροπίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και επιδεινώθηκε από τις εγγενείς παθογένειες του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας, να φορτωθούν, λοιπόν,  αυτά τα βάρη, στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, στις πλάτες των συνταξιούχων, της αυτοαπασχολούμενης μεσαίας τάξης και των μικρών επιχειρηματιών.
   Στην πραγματικότητα το Μνημόνιο δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια να υπερβεί η χώρα την κρίση και το αδιέξοδό της μέσω μιας πρωτοφανούς εκκαθάρισης δικαιωμάτων, μέσω μιας πρωτοφανούς εκκαθάρισης  επιχειρήσεων που θα έθεταν την βάση για μια νέα κεφαλαιακή συσσώρευση με πολύ χειρότερους όρους για την κοινωνική πλειοψηφία. Ήταν φυσικά δεδομένο και αναμενόμενο ότι αυτή η πολιτική, αργά ή γρήγορα, θα οδηγούσε σε μια μακροχρόνια ύφεση που ήταν, όμως, καταρχήν επιθυμητή από τους εμπνευστές του Μνημονίου.
   Ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν και παρόλα αυτά το έκαναν. Αυτή είναι, αν θέλετε, η φόρμουλα του απόλυτου κυνισμού τους. Στα χρόνια λοιπόν του Μνημονίου οι κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα εκτινάχθηκαν -η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στους δείκτες κοινωνικής ανισότητας στην Ευρώπη-, η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι μισθοί καταποντίστηκαν, οι συντάξεις υπέστησαν δραματικές περικοπές, ενώ  το κοινωνικό κράτος σχεδόν κατέρρευσε.».
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News