Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση Παπαδήμου-Βενιζέλου υπέγραψε απαράδεκτους όρους το 2012

8 Ιουν 2015

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ο λόγος, λοιπόν, για τον οποίο δεν συμμετέχουμε στην ποσοτική χαλάρωση είναι οι απαράδεκτοι όροι του PSI του 2012.


   Δεν είμαι συνηθισμένος σε διαξιφισμούς, αλλά πραγματικά πιστεύω πως αν το ξανασκεφτούν οι ιθύνοντες της κυβέρνησης Παπαδήμου-Βενιζέλου, που υπέγραψαν εκείνους τους όρους και ουσιαστικά επέτρεψαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λειτουργήσει σαν ένα hedge fund, το οποίο κάνει holdout, το οποίο παρακρατεί ομόλογα, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα αποπληρωθεί στο 100% της αξίας και ότι αυτά, μάλιστα, τα ομόλογα θεωρούνται ότι δεν έχουν αποσυρθεί από την αγορά, ενώ είναι πλήρως αποσυρμένα. Αν δεν είχαν αποσυρθεί, θα είχαν κουρευτεί.
   Οπότε εμείς έχουμε τώρα εισπράξει δύο κόστη. Το ένα είναι ότι δεν κουρεύτηκαν και το άλλο είναι ότι θεωρούν πως κυκλοφορούν τα ομόλογα και συνεπώς δεν μας επιτρέπουν τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση.
Αυτό είναι μία καταστροφή για την οποία ευθύνεται η Κυβέρνηση Παπαδήμου-Βενιζέλου που υπέγραψε αυτούς τους συγκεκριμένους όρους. Και πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό, γιατί οι ευθύνες επιτέλους πρέπει να αποδίδονται.
Συνεπώς, νομίζω ότι απάντησα στο ερώτημά σας ποιες είναι οι επιπτώσεις της εξαίρεσης. Οι επιπτώσεις της εξαίρεσης είναι ότι σπρώχνουν προς το μέλλον την έξοδό μας στις αγορές.
   Στη γραπτή σας ερώτηση μου θέσατε ένα πολύ σημαντικό υποερώτημα, τι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει. Και αυτό είναι ανεξάρτητο από το ποιος είναι στην Κυβέρνηση, εμείς, εσείς ή όποιος να ‘ναι. Αυτό που πρέπει να γίνει απαραίτητα είναι αυτά τα 27 δισεκατομμύρια των ομολόγων που παραμένουν στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να φύγουν εν μία νυκτί από εκεί και να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με ένα swap.
   Η ιδέα ενός swap μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γεμίζει την ψυχή του κ. Ντράγκι με φόβο. Και αυτό γιατί, όπως γνωρίζετε πολύ καλά -και αν δεν γνωρίζετε, σας το λέω- ότι ο κ. Ντράγκι αυτή τη στιγμή έχει ένα μεγάλο αγώνα εναντίον της Bundesbank, η οποία καταπολεμά την ποσοτική χαλάρωση. Είναι ιδιαίτερα έντονα εναντίον της ποσοτικής χαλάρωσης ο κ. Βάιντμαν και ο κ. Ντράγκι έχει αυτό το μέτωπο. Για τον κ. Ντράγκι η ποσοτική χαλάρωση είναι το παν αυτή τη στιγμή, είναι η στρατηγική πάνω στην οποία βασίζει την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
   Το να επιτρέψει ένα swap μεταξύ δικών μας νέων ομολόγων, παράδειγμα, και αυτών των ομολόγων, θα έδινε τροφή στον κ. Βάιντμαν για να δημιουργήσει προβλήματα στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Γι’ αυτό είναι εκτός συζήτησης.
   Όμως, ένα swap μεταξύ ημών και του ESM, ο οποίος μετά θα αποπληρώσει εκ μέρους μας αυτά τα 27 δισεκατομμύρια και εμείς θα έχουμε χρεωθεί στον ESM, αλλά ένα χρέος το οποίο θα πάει 30%, 40%, perpetual bond όπως να είναι, είναι η λύση.
(Βουλή: 14.5.2015)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News