Η Βουλή τίμησε τα θύματα των Ολοκαυτωμάτων, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι

2 Ιουν 2015

Φέτος η Βουλή επέλεξε να τιμήσει τα θύματα των Ολοκαυτωμάτων, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, εβδομήντα χρόνια μετά και να υποδεχθεί τους επιβαίνοντες και τις επιβαίνουσες στο «Πλοίο της Ειρήνης», μία πρωτοβουλία για την προώθηση της ειρήνης και του αφοπλισμού σε όλον τον κόσμο.


   Θα σας πω λίγα λόγια για το «Πλοίο της Ειρήνης», που ξεκίνησε το ταξίδι του στις 12 Απριλίου 2015 και θα το ολοκληρώσει στις 21 Ιουλίου 2015. Είναι το 87ο παγκόσμιο ταξίδι του «Πλοίου της Ειρήνης», το οποίο οργανώνει η ομώνυμη οργάνωση «Πλοίο της Ειρήνης», που εδρεύει στο Τόκυο και έχει συμβουλευτική θέση, έχει το στάτους του Συμβούλου, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
   Η αρχή ήταν το 1983, όταν ομάδα Ιαπώνων φοιτητών, που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την αποσιώπηση από τους κρατούντες του πολεμικού παρελθόντος της Ιαπωνίας σε βάρος των γειτονικών χωρών και λαών, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα περιφερειακό ταξίδι ειρήνης και συμφιλίωσης με του λαούς αυτούς. Η προσπάθεια σημείωσε μεγάλη επιτυχία, βρίσκοντας μαζική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί και να παγκοσμιοποιηθεί.
   Έτσι, ιδρύθηκε η αντίστοιχη οργάνωση «Peace Boat», «Πλοίο της Ειρήνης», η οποία στη συνεχεία προχώρησε στην πραγματοποίηση παγκόσμιων ταξιδιών, ένα από τα οποία ξεκίνησε και τερμάτισε στον Πειραιά το 1991.
Η οργάνωση «Πλοίο της Ειρήνης» έχει εξασφαλίσει συνεργασίες σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο για την πραγματοποίηση του ταξιδιού γύρω από τη Γη, που διαρκεί σχεδόν τρείς μήνες, με κύριο αίτημα «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, χωρίς πολέμους, χωρίς βία».
   Δεν περιορίζεται, όμως, στο πρόβλημα των πυρηνικών το περιεχόμενο της δράσης του «Πλοίου της Ειρήνης». Οργανώνει και συμμετέχει σε πολλές καμπάνιες, όπως για την εξάλειψη της φτώχιας στον κόσμο, για το περιβάλλον και για άλλα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.
   Ανάμεσα στους στόχους του «Πλοίου της Ειρήνης» είναι η αποτροπή της στρατικοποίησης της Ιαπωνίας, μέσω του αγώνα για την υπεράσπιση του άρθρου 8, του Συντάγματος της χώρας, που επιβλήθηκε από τους νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά τη λήξη του, το 1945.
   Μας τιμούν με την παρουσία τους οι επιβαίνοντες στο «Πλοίο της Ειρήνης», ο κ. Νομπούο Μιγιάκι, που είναι εκπρόσωπος των Χιμπακούσα, έτσι ονομάζονται οι επιβαίνοντες στο «Πλοίο της Ειρήνης» και επιζώντες των Ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.
   Ο κ. Μιγιάκι εκτέθηκε στην ατομική βόμβα σε ηλικία δεκαέξι μόλις ετών, ενώ επέβαινε στο τραμ και κατευθυνόταν προς το επίκεντρο, σε απόσταση σχεδόν δύο χιλιομέτρων από αυτό. Επέζησε χάρη στη στιγμιαία απόφασή του να πηδήξει από το τραμ εν κινήσει, την ώρα της έκρηξης της βόμβας. Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν.
Συμμετέχει ενεργά στο να δίνει ομιλίες για την εμπειρία του, τόσο στην Ιαπωνία όσο και διεθνώς, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ολλανδία, στον Καναδά, στο Ισραήλ, στη Σαουδική Αραβία. Συμμετέχει, επίσης, τακτικά σε αντίστοιχες δράσεις και με του Κορεάτες επιζώντες της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία. Από το 2007 έως το 2009 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Οργανισμών των Πληγέντων από την Ατομική Βόμβα του Τόκυο.
   Ο κ. Μορίτα Χιρομίτσου, επιζών του Ναγκασάκι, ήταν μόλις δέκα ετών όταν έπεσε η βόμβα. Εκτέθηκε σε αυτήν στην είσοδο του σπιτιού του και εκείνος 1,8 χιλιόμετρα από το επίκεντρο και εκτινάχθηκε έξι μέτρα από το ωστικό κύμα.
   Ο δεκαπεντάχρονος τότε αδελφός του υπέφερε πολλαπλά εγκαύματα και απεβίωσε μερικά χρόνια αργότερα. Για πολλά χρόνια δεν είχε μεταφέρει τις εμπειρίες τους υπό το φόβο της διάκρισης και του κοινωνικού στιγματισμού. Ο ίδιος προστατεύει το εξακοσίων ετών δέντρο, που επέζησε της ατομικής βόμβας και βρίσκεται στο ναό του Σάανο, και μοιράζεται με αυτόν τον τρόπο την αξία της ανθρώπινης ζωής.
   Η κ. Τακάκο Κοτάνι, επιζώσα της Χιροσίμα, ήταν μόλις έξι ετών όταν εκτέθηκε στη βόμβα, 2,5 χιλιόμετρα από το επίκεντρο. Παρά το γεγονός ότι εγκλωβίστηκε κάτω από το σπίτι της, επέζησε με ελαφρύ μόνο τραυματισμό. Από τα τρία της αδέλφια ο νεότερος αδελφός απεβίωσε λόγω βαρέων εγκαυμάτων σε ολόκληρο το σώμα του, ενώ τα μεγαλύτερα αδέλφια της, που επίσης υπέστησαν βαρείς τραυματισμούς, επέζησαν. Μέχρι το 2005 δεν είχε μοιραστεί τις εμπειρίες της δημόσια. Χρησιμοποιώντας τις ικανότητές της ως εγγαστρίμυθου που απέκτησε ως δασκάλα νηπιαγωγείου, κοινωνεί το μήνυμα του πόσο πολύτιμη είναι η ανθρώπινη ζωή.
   Ο κ. Μασάκι Χιρονάκα επιζών της Χιροσίμα ήταν μόλις πέντε ετών όταν έπεσε η βόμβα και εκτέθηκε σε αυτήν ενώ έπαιζε σε ένα ρυάκι 3,5 χιλιόμετρα από το επίκεντρο. Του έχει μείνει ανεξίτηλη η μνήμη τής εκτεταμένα καμένης πλάτης του πατέρα του, ο οποίος και απεβίωσε στο βομβαρδισμό. Από το 2006 ξεκίνησε να μιλάει για την εμπειρία του, ενώ το 2010 επελέγη ως ένας αντιπρόσωπος Χιντάνκιο (Ιαπωνική Συνομοσπονδία των Οργανισμών Πληγέντων από Ατομική Βόμβα και Βόμβα Υδρογόνου της Αναθεωρητικής Διάσκεψης της Συνθήκης για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη.
   Ο κ. Σο Χόρι, επιζών της Χιροσίμα, που ήταν μόλις έξι ετών όταν έπεσε η βόμβα και βρισκόταν σε ένα δρόμο 3 χιλιόμετρα από το επίκεντρο. Επέζησε λόγω της κάλυψης που του παρείχε η μεγαλύτερη αδελφή του με το ίδιο της το σώμα. Οι μνήμες των βαριά καμένων παιδιών που αναζητούσαν καταφύγιο στο σπίτι του ακόμη τον κυνηγούν. Από το 2004 είναι μέλος του Παγκόσμιου Κέντρου Φιλίας, που διοργανώνει διεθνείς ανταλλαγές εμπειριών επιζησάντων.
   Ο κ. Μασάο Ίτο, επιζών της Χιροσίμα, ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν έπεσε η βόμβα και εκτέθηκε σε αυτήν ενώ έκανε ποδήλατο μπροστά στο σπίτι του χιλιόμετρα από το επίκεντρο. Απέφυγε την τοξική μαύρη βροχή καταφεύγοντας σε ένα καταφύγιο αεροπορικών επιδρομών. Δεν μπορεί να ξεχάσει το θέαμα της καύσης των αμέτρητων νεκρών στο πάρκο δίπλα από το σπίτι του, κάτι που συνεχίστηκε για πολλές ημέρες μετά από το βομβαρδισμό. Από το 2010 είναι ενεργός ως Εθελοντής Ειρήνης της Χιροσίμα και από το 2012 συμμετέχει στις δραστηριότητες της πόλης της Χιροσίμα για τη μεταλαμπάδευση των εμπειριών των επιζησάντων.
   Η κ. Σιζούκο Μιταμούρα, επιζώσα της Χιροσίμα, ήταν μόλις τριών ετών όταν έπεσε η βόμβα και εκτέθηκε σε αυτήν ενώ γευμάτιζε στο σπίτι της 4 χιλιόμετρα από το επίκεντρο. Αμέσως μετά την πρώτη λάμψη ολόκληρη η οικογένειά της κατέφυγε σε ένα καταφύγιο αεροπορικών επιδρομών και έτσι επιβίωσαν. Εργάστηκε ως νοσοκόμα μη συμμετέχοντας ενεργά στα θέματα των επιζώντων. Αντελήφθη την τρομερή φύση της ραδιενέργειας μετά το θάνατο των δυο της αδελφών, της κόρης της και της ανιψιάς της, εξαιτίας του καρκίνου και μετά τη διάγνωση και στην ίδια καρκίνου του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου. Είναι εθελόντρια ξεναγός και αφηγείται την εμπειρία της ως επιζήσασας.
   Η κ. Χιρόι Καμάντα, επιζώσα της Χιροσίμα, που ήταν μόλις τριών ετών όταν έπεσε η βόμβα, στην οποία εκτέθηκε ευρισκόμενη στο σπίτι της 2,3 χιλιόμετρα από το επίκεντρο. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεκάθαρη μνήμη του βομβαρδισμού, υπέφερε από το φόβο του θανάτου για πολλά χρόνια έκτοτε. Από τη μικρή της ηλικία κουραζόταν εύκολα και έχει διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό στην ηλικία των σαράντα. Δεν έχει μοιραστεί εκτενώς την εμπειρία της δημόσια, παρά μόνο με τα παιδιά και τα εγγόνια της και με φοιτητές. Ελπίζει σε ένα κάλεσμα για την κατάργηση των πυρηνικών σε σύνδεση με τη δοκιμασία την οποία υπέστησαν από το βομβαρδισμό και τα αποτελέσματα της ραδιενέργειας, τους εμφυλίους, τους διεθνείς πολέμους, θέματα προσφύγων και άλλα.
   Τους επιζώντες των ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι συνοδεύουν τρεις νέοι από την Ιαπωνία: ο κ. Ακιχίρο Χασιμότο, ηθοποιός, η κ. Κέινα Σουζούκι, φοιτήτρια και ο κ. Μανάμι Ιουαμότο, καλλιτέχνης. Επίσης, παρευρίσκονται ο Τατσούγια Γιοσoχίκα, που είναι συνιδρυτής και διευθυντής του «Πλοίου της Ειρήνης», η κ. Ακίρα Σινοχόρα, εκπρόσωπος του «Πλοίου της Ειρήνης» και οι διερμηνείς Ρίκα Ουατανάμπι και Άικο Ιτσιζούκα, καθώς επίσης ο Νορίκο Νακάτα, η Έμα Μπάγκοτ, ο Καζουχίντι Έντο, που φροντίζουν για την τεχνική υποστήριξη και την κάλυψη της αποστολής, και ο Άαρον Τόβις, εκπρόσωπος της κίνησης «Δήμαρχοι για την Ειρήνη».
(Απόσπασμα από τα πρακτικά της βουλής: 13.5.2015)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News