Βαρουφάκης: Ήταν άλλη μία μνημονιακή ασέλγεια επί των εργαζομένων

9 Ιουν 2015

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Όπως γνωρίζετε, προ του 2012, με το Προεδρικό Διάταγμα 178/2002, όταν μεταβιβαζόταν μια επιχείρηση, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις από τις συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας μεταβιβάζονταν στον διάδοχο με τους όρους εργασίας που προέκυπταν από εκείνες τις υπάρχουσες συμβάσεις.


   Όμως, το 2012 με τον μνημονιακό νόμο, τον ν. 4051 είχαμε μία τροποποίηση στο νομικό καθεστώς περί πιστωτικών ιδρυμάτων, έτσι ώστε τα άρθρα 4 και 5 του Προεδρικού Διατάγματος στο οποίο αναφέρθηκα –τα οποία προστάτευαν τους εργαζόμενους σε περίπτωση μεταβίβασης ή και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων- έπαψαν να ισχύουν. Ήταν άλλη μία μνημονιακή ασέλγεια επί των εργαζομένων.
   Ξέρετε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει τη γενική εποπτεία για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά δεν εποπτεύει τα πιστωτικά ιδρύματα. Αρμοδιότητα για την εποπτεία τους έχει αποκλειστικά η Τράπεζα της Ελλάδας.
Με άλλα λόγια, εγώ ως Υπουργός Οικονομικών, το Υπουργείο μου, δεν έχουμε την αρμοδιότητα να επεμβαίνουμε στις αποφάσεις των διοικήσεων ούτε να τις ελέγχουμε, σχετικά με το οποιοδήποτε θέμα, ιδίως με προσλήψεις και απολύσεις. Το Υπουργείο Οικονομικών θεσμικά σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας.
   Θα ήθελα να προσθέσω ένα σχόλιο: Η ανεξαρτησία λειτουργεί και από τις δύο κατευθύνσεις. Σε καμία περίπτωση ως Υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να παραβιάσω την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας και να σχολιάσω καν τον τρόπο που επιτελεί τον έργο της. Όμως, θα έπρεπε αυτό να λειτουργεί και από την αντίθετη μεριά. Θα έπρεπε και η Τράπεζα της Ελλάδας να παραμείνει ανεξάρτητη, να σεβαστεί την ανεξαρτησία από τη δική της μεριά και να μην παρεμβαίνει με σχόλια για το κυβερνητικό έργο.
   Συμπερασματικά, στην περίπτωση της Αχαϊκής Τράπεζας έχουμε την εφαρμογή ενός μνημονιακού νόμου, που ουσιαστικά «έριξε στην πυρά» τους συγκεκριμένους εργαζόμενους. Το προσωπικό των τραπεζών, το οποίο έχει βρεθεί σε αυτήν τη θέση, δυστυχώς, δεν μπορεί να καλυφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν έχω δικαίωμα, όπως σας είπα, να παρέμβω σε αυτά τα θέματα και ιδίως, όπως είπατε, δεν έχω δυστυχώς τη δυνατότητα -και δεν θα το κάνω γιατί θα ήταν θεσμική παραβίαση- να απευθυνθώ στην Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας με το συγκεκριμένο αίτημα.
(Βουλή: 14.5.2015)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News