Τσίπρας: Δε θα υποτάξουν και ταπεινώσουν έναν ολόκληρο λαό

9 Ιουν 2015

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Δεν είναι, όμως, μόνο οι παράλογες προτάσεις του πρόσφατου κειμένου μια κακή στιγμή για την Ευρώπη. Και από την άλλη δεν είναι μόνο η ρεαλιστική πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης που αποδεικνύει τη δέσμευσή της στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αλλά με όρους ισοτιμίας και αλληλεγγύης.


   Θέλω σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω ότι, από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, έχουμε εξυπηρετήσει εξωτερικές υποχρεώσεις ύψους περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά τον χρηματοδοτικό στραγγαλισμό που επελέγη ως διαπραγματευτική τακτική από τους θεσμούς.
   Από τον Ιούνιο του 2014 θέλω να θυμίσω ότι δεν έχει εκταμιευθεί καμία δόση από το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα, ενώ από τις 18 Φλεβάρη υπάρχει σε ισχύ και περιορισμός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως προς τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων που πλέον δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα, από τη στιγμή που παρατάθηκε η ισχύς της δανειακής σύμβασης και η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων εντός Προγράμματος.
   Δεν πρόκειται πλέον απλώς για νομικό ζήτημα ούτε καν μόνο για πολιτικό ζήτημα. Ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός μιας χώρας αποτελεί πλέον και ζήτημα ηθικής τάξης που συγκρούεται με στοιχειώδεις αρχές, τις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης, ζήτημα που εγείρει εύλογα ερωτηματικά για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα είναι πολλοί αυτοί που στην Ευρώπη νιώθουν περήφανοι για την τακτική αυτή.
   Είναι επομένως καιρός να αποδείξουν όλοι τόσο στην Ελλάδα, κυρίως όμως στην Ευρώπη ότι δουλεύουν για την εξεύρεση λύσης και όχι για να υποτάξουν και να ταπεινώσουν έναν ολόκληρο λαό. Γιατί τότε -αν δουλεύουν για να ταπεινώσουν ή να υποτάξουν- να ξέρουν ότι θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
   Και αυτό, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν είναι απειλή, αλλά απλή διαπίστωση, που δεν χρειάζεται κανείς να μελετήσει τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης για να το καταλάβει. Αρκεί να συνομιλήσει με τους ανθρώπους γύρω του σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε πλατεία, σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε παρέα Ελλήνων –μεγαλύτερων, αλλά και νεότερων- που με αγωνία τούτες τις ημέρες συζητά για τις εξελίξεις και μας ζητά, αν θέλετε, ένα πράγμα: να μην υποχωρήσουμε από τα δίκαια αιτήματά μας, να μην υποκύψουμε σε παράλογες και εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών.
(Βουλή: 5.6.2015)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News